Vozimo li pogrešno?

Vozimo li pogrešno?

Poznata je tehnika koja se uči u auto-školama još od izuma okruglog upravljačkog sustava poznatijeg pod nazivom "volan". Riječ je o tehnici zamišljenog sata "10 i 2" koja simbolizira položaj ruku vozača na volanu!

Ova tehnika se godinama potvrđivala kao najsigurniji način vožnje, a samo su "buntovnici" vozili opuštenijim hvatom. Što se promijenilo pitate se?! Jedan napredak u sigurnosti pri vožnji uzrokovao je potrebu promjene načina vožnje - radi se o zračnom jastuku smještenom u volanu vozila! Prema upozorenjima udruga vozača Sjeverne Amerike (AAA), američke Nacionalne uprave za promet i sigurnost na cestama (NHTSA) i brojnih instruktora vožnje, pri aktiviranju zračnog jastuka može doći do teških ozljeda ruku, pa se preporuča držanje volana na pozicijama "9 i 3". Neki čak odlaze toliko daleko i kažu da je ispravno držati ruke u položaju "8 i 4" što drugi osporavaju tvrdeći da bi to umanjilo kontrolu vozača nad vozilom.

Uz ozljede ruke kod  tehnike "10 i 2" pri sudarima se često dogode i ozljede glave te frakture nosa, pri kojima se vozač ozljedi vlastitim rukama, tvrde u AAA-u. Također tvrde i da se tehnika paralelnog upravljanja vozilom ("9 i 3") pokazala sigurnijom jer umanjuje mogućnost naglog skretanja što je uzrok najvećeg broja nesreća kada su u pitanju mladi vozači!

"AHOJ, KAPETANE" TAKOĐER ODLAZI U POVIJEST
Uz nove položaje ruku na volanu valja spomenuti još jedan naputak stručnjaka koji će promijeniti ustaljenu praksu u vožnji. Skretanje u poznatom stilu "ruka preko ruke", što podsjeća na kormilarenje starinskim galijama, također zbog opasnosti od ozljeda ruku pri otvaranju zračnog jastuka odlazi u zaborav! Nova metoda koju preporučuju u već spomenutim automobilističkim institucijama trebala bi biti "guranje i povlačenje" i to na način da jednom rukom guramo volan, a drugom ga povlačimo bez preklapanja ruku.

______________________________________________________________________________________________________

Sviđa Vam se? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.3 (7 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Zaleđena stakla
1 sendvič dovoljan za 2 obroka
Miševi zrakoplovci
Supermanastično!
Jestive bojice
Sim-tam
Meka i paperjasta
Blast to the past
Nissan GT-R GT500
Za slađe snove
Tom Cruise je vjeverica!
Ravnodnevnica ili ekvinocij
Samo sekundu
Ledenije nego u JAR-u
Džepni prijatelji

Gricni kategoriju