Vozimo li pogrešno?

Vozimo li pogrešno?

Poznata je tehnika koja se uči u auto-školama još od izuma okruglog upravljačkog sustava poznatijeg pod nazivom "volan". Riječ je o tehnici zamišljenog sata "10 i 2" koja simbolizira položaj ruku vozača na volanu!

Ova tehnika se godinama potvrđivala kao najsigurniji način vožnje, a samo su "buntovnici" vozili opuštenijim hvatom. Što se promijenilo pitate se?! Jedan napredak u sigurnosti pri vožnji uzrokovao je potrebu promjene načina vožnje - radi se o zračnom jastuku smještenom u volanu vozila! Prema upozorenjima udruga vozača Sjeverne Amerike (AAA), američke Nacionalne uprave za promet i sigurnost na cestama (NHTSA) i brojnih instruktora vožnje, pri aktiviranju zračnog jastuka može doći do teških ozljeda ruku, pa se preporuča držanje volana na pozicijama "9 i 3". Neki čak odlaze toliko daleko i kažu da je ispravno držati ruke u položaju "8 i 4" što drugi osporavaju tvrdeći da bi to umanjilo kontrolu vozača nad vozilom.

Uz ozljede ruke kod  tehnike "10 i 2" pri sudarima se često dogode i ozljede glave te frakture nosa, pri kojima se vozač ozljedi vlastitim rukama, tvrde u AAA-u. Također tvrde i da se tehnika paralelnog upravljanja vozilom ("9 i 3") pokazala sigurnijom jer umanjuje mogućnost naglog skretanja što je uzrok najvećeg broja nesreća kada su u pitanju mladi vozači!

"AHOJ, KAPETANE" TAKOĐER ODLAZI U POVIJEST
Uz nove položaje ruku na volanu valja spomenuti još jedan naputak stručnjaka koji će promijeniti ustaljenu praksu u vožnji. Skretanje u poznatom stilu "ruka preko ruke", što podsjeća na kormilarenje starinskim galijama, također zbog opasnosti od ozljeda ruku pri otvaranju zračnog jastuka odlazi u zaborav! Nova metoda koju preporučuju u već spomenutim automobilističkim institucijama trebala bi biti "guranje i povlačenje" i to na način da jednom rukom guramo volan, a drugom ga povlačimo bez preklapanja ruku.

______________________________________________________________________________________________________

Sviđa Vam se? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.3 (7 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Gravitacija u boji
Malo Sunce
Zaštita prava na sendvič
Glavna faca i na kopnu i na moru
Najgluplji poslovi
Idealno skuhan čaj
Burnout, odnosno beskompromisno paljenje guma
Mušice ti tuste
Globalna opasnost
Mini vila
Šminkerski brat Reliant Robina
Naočale za samoobranu
Kakva je bila proslava?
Krivo okrenuti nacrti
Drugačiji oglasi

Gricni kategoriju