Vatrogasci na struju

Vatrogasci na struju

''Gdje vam je utičnica?'' - pitat će kada u kriznom momentu dojure pod sirenama vatrogasnog vozila. Jasno, i električne instalacije mogu izazvati požar, ali od nedavno ga pomažu i ugasiti!

Dragi g. Nikola Tesla, hvala što ste nas zadužili (mislimo na cjelokupno čovječanstvo) sa svojim izumima. Neke od njih dali ste nam na izravno korištenje, a druge ostavili u nasljeđe, pa ako se netko sjeti dobre primjene - neka izvoli! Tako se primjerice skupina znanstvenika s Harvarda sjetila da bi se električna energija mogla koristiti i za borbu protiv vatrene stihije.

Na prezentaciji prilikom  241st National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, Dr. Ludovico Cademartiri prikazao je jedinstven uređaj koji ispaljuje električnu energiju na otvorenu vatru. Da, i? Poanta je da je ista ugašena prije nego stignete reći: SIR. Očito je da će u skoroj budućnosti vatrogasne vježbe izgledati više poput bitke Jedi vitezova protiv hrpe Stormtroopera nego današnje "mokre" varijante.

Navodno je preko 200 godina poznato da električna energija utječe na vatru (u što iskreno sumnjamo - neki od ljudi koje poznajemo niti danas ne znaju od kud struja dolazi, osim ako je odgovor: "Iz utičnice.") mijenjajući tako način gorenja, a čak ga može i u potpunosti zaustaviti. Korištenjem znanstvenih spoznaja, tim znanstvenika uspio je konstruirati pojačalo od 600W pričvršćeno na produžetak iz kojeg izlaze električni impulsi. Smatraju da će u dogledno vrijeme (uz izdašne dotacije sponzora, naravno) uspjeti smanjiti cjelokupni uređaj na veličinu koja će stati na leđa vatrogasaca. Bitno je naglasiti vatrogasnoj zajednici da tijekom prijelaznog razdoblja potrebnog za uvođenje nove tehnologije u borbu protiv požara ne šalje "stare" i "nove" postrojbe na istu lokaciju!

Pohvalna je i činjenica da će nova metodologija gašenja otvorene vatre donijeti i znatne uštede u potrošenoj vodi, a svi znamo da je ona presudna za očuvanje jedne nepažljive životinjske vrste na planeti! Osim toga, sama oštećenja na objektima nastala od vodenog mlaza biti će mnogostruko manja.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 3.8 (4 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Najjeftiniji avionski letovi
Normalnofobijaaa
Ribarska noć za Guinnessa
Mega trepavice
Najbrži motor na svijetu
Luis Vuitton - nova kolekcija
Skriveno u dvorištu iza kuće
Quadricikl
Alma
Držač za boce
Umorni od sna
Cyborg R.A.T.
Kapljica hopsica
Stolac - čovjekov najbolji prijatelj
Kreativna vaza

Gricni kategoriju