Tko je zapravo Bob Dylan?

Tko je zapravo Bob Dylan?

Izjava "Glazba to sam ja!", najbolje bi odgovorila na naslovno pitanje. Genije, čudak, pionir... Sve je to gospon Bob, a i mnogo više...


Vrijeme nije stalo 24. svibnja 1941. godine, kada je u Duluthu (Missisipi, SAD) rođen Robert Allen Zimmerman, a opet stvari više nikada nisu bile iste. Rodio se jedan od najvećih glazbenika i umjetnika svih vremena, a zasigurno najveći glazbenik dvadesetog stoljeća. Njegovi djed i baka - Zigman i Anna Zimmerman, emigrirali su iz Odesse u Ruskom Carstvu (današnja Ukrajina) 1905. godine za vrijeme progona Židova, dok su djed i baka po majčinoj strani, Benjamin i Lybba Edelstein, stigli iz današnje Litve 1902. godine. Malo je poznato da je Robertovo pravo ime Shabtai Zisel ben Avraham (židovska inačica).

U početku svoje karijere Bob Dylan (kako se sam preimenovao 1962. godine) odlučio se za rock and roll da bi ubrzo potom prešao na folk rock kasnije objasnivši: "Stvar je u tome što mi rock and roll nije pružao dovoljno... Bilo je odličnih pamtljivih stihova i pulsirajućih ritmova, ali pjesme nisu bile dovoljno ozbiljne i nisu bile realistične. Kada sam prešao na folk glazbu sve je postalo ozbiljnije. Pjesme su bile ispunjene s više očaja, tuge, pobjeda i više nade u nadprirodne, mnogo dublje osjećaje."

Na Dylanovu karijeru snažan utjecaj imao je Woody Guthrie, prema mišljenju mnogih najveći pjevač političkih pjesama dvadesetog stoljeća. Dylanovi politički tekstovi bili su prihvaćeni kod američkog slušateljstva te su mu donijeli visoku popularnost u vrlo kratkom roku. Njegove su se riječi slušale i citirale. No Dylan nikada nije prihvaćao ulogu gurua koju su mu mnogi gurali u ruke. Tvrdio je da ne razumije o čemu pričaju i da njegove riječi nemaju skriveno značenje. Izbjegavao je javne prosvjede koliko je god mogao i jednostavno radio ono u čemu je bio najbolji - pisao pjesme. Ubrzo su njegove pjesme počeli izvoditi i drugi izvođači poput Elvisa Presleya, Johnnya Casha, The Rolling Stonesa, Krisa Kristoffersona, Jimmyja Hendrixa i Joan Baez - njegove savjetnice i ljubavnice.

O Dylanovoj popularnosti najbolje svjedoče riječi člana Beatlesa Georgea Harrisona, koji je rekao da su slušali njegovu ploču sve dok se nije potrošila. Glas mu je uspoređivan sa zvukom brusnog papira, a opet lakoća njegovog pjevanja bila je impresivna. Duet s legendarnim Johnnyem Cashom na albumu Nashville Skyline ostaje jedan od najvećih dueta u povijesti glazbe.

Početkom 80-tih Dylan prelazi na kršćanstvo i to pozitivno utječe na njegov rad, koji je tih godina bio u krizi. Izdaje dva albuma sa kršćanskom tematikom, od kojih je Slow Train Coming smješten na 16. mjesto najboljih kršćanskih albuma (2001. godine).  Možda je upravo zbog tih albuma dobio poziv pape Ivana Pavla II da nastupi na Svjetskoj euharistijskoj konferenciji 1997. godine pred 200,000 vjernika.

Dylan je na glazbenoj sceni već 50 godina i snimio je preko 50 albuma, a okušao se i u slikarstvu, te kao radijski voditelj i DJ. Njegova dugotrajnost na sceni je impresivna i za mnoge izvođače nedostižna. Ako uzmemo u obzir da mu je danas tek 71. rođendan možemo zaključiti da od ovog iskusnog lisca možemo očekivati još brojna iznenađenja . Sretan Vam rođendan, Mr. Tambourine man!

______________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (6 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Glineni auto
Mušica zvana Mirko
Napadni ritam
Kupiš i zbilja kul nosiš
Limuzina za putovanja kroz vrijeme
Umjetnost u bijegu
Drifterski san
Stezanje remena
Top 10 naušnica
Zipajte se
Strah od letenja
Nogomet (je) za zabušante!
Kad se male ruke slože!
Topli prsti online
Zombie Valentinovo

Gricni kategoriju