Svemirsko putovanje za početnike

Svemirsko putovanje za početnike

Želite istražiti svemirska prostranstva, ali vas neograničeni budžet uporno zaobilazi? Nije vam dostupan niti uvid u napredne tehnologije potrebne za ostvarenje planova? Nema veze. Dovoljan je i običan, besplatni, mladenački entuzijazam!

"Ovi su sigurno gricnuli lude gljive umjesto .com-a", pomislit ćete u nevjerici, ali mi ostajemo nepokolebljivi u stavu da za svemirsko putovanje ne treba puno više od želje i volje. U redu, treba vam odvažni astronaut, ali ako susjed Zdravko odbije prihvatiti imenovanje na tu funkciju - dovoljan je i običan LEGO čovječuljak. Raketa? To je ipak nedostižno, a traži se i ekipa vrhunskih inženjera te hrpa znanstvenika koji na pauzi razglabaju o teoremima kvantnih nejasnoća, a osim toga ni lansirna rampa nije nešto što se kupuje u supermarketu. Ti i takvi problemi nisu mučili dvojicu mladića punih mladenačkog duha spremnog na izazove - Mathew Ho i Asad Muhammad (obojica sedamnaestogodišnjaci!) bili su ti koji su pričvrstili plastičnu figuricu na meteorološki balon kućne izrade te ga početkom godine poslali na putovanje do najviših slojeva Zemljine atmosfere. Nije to bio pucanj u prazno kojim su zaradili + kod profesora iz fizike i/ili iz tehničke kulture, nego vrlo dobro dokumentiran suborbitalni let!

LEGO

Dokumentiran - kako? Cjelokupno putovanje do ruba svemira i nazad trajalo je "blockbusterskih" 97 minuta tijekom kojeg su kamere bilježile put do visine od oko 24 kilometra. Kao lansirna rampa poslužilo je nogometno igralište, a letjelica opremljena kamerom i GPS uređajem vinula se u visine. Četiri mjeseca utrošenih slobodnih subota i svih 400 dolara džeparca reklo je ''Pa-pa!''.

Nakon što je dosegao željene visine, vidio zakrivljenost Zemljine kugle, mora, oceane i kontinente kao na dlanu - kapetan LEGO naredio je povratak. Padobran je dobro došao u nastojanju da povratak prođe lagodno. Nekih 122km od mjesta lansiranja letjelica je završila svoje putovanje. Misija završena. Mladići ponosni. Danski LEGO poslao (iznenađenu/oduševljenu) čestitku.

______________________________________________________________________________________________________

Sviđa Vam se? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

The "THE END"
Karting na mlazni pogon
Ajvar vječnosti
...da i to konačno riješimo
Trepavice za aute
Zvu, zvu, zvučnik
Muzejski spust
Štednja vode
Trkač iz brezovice
Tattoo 4 you
Pucketavo pakiranje zabave
Rashladi se hodajući
Ferrari 612 GTO iz Berlina
Veliki akvarij za velike ribice!
Voda prosvjetljenja

Gricni kategoriju