Solarni vodopad

Solarni vodopad

Brazilci su poznati po karnevalima, plesu i ludim provodima. Postavljanje ovog ogromnog umjetnog vodopada u Rio de Janeiru moglo bi dodatno podići atraktivnost brazilske turističke ponude.

Rio de Janeiro izabran je za domaćina Olimpijskih igara 2016., a jedan od glavnih projekata i socijalnih odgovornosti brazilske vlade biti će osiguranje adekvatne količine električne energije za potrebe Igara. Pritom treba osigurati zalihe električne energije za stabilnost Rio de Janeira i okolnog područja.

Jedno od odabranih rješenja o kojem se šuška na internetu je RAFAA-ov Solarni Gradski Vodopad. Solarni Vodopad biti će izgrađen na malom otoku u blizini obale Rio de Janeira. Zamisao je da vodopad prikuplja Sunčevu svjetlost preko dana (stvarajući pritom električnu energiju), dok bi preko noći također stvarao dostatnu količinu električne energije. Brazil ovime želi postati jedan od predvodnika u iskorištavanju "zelenog" potencijala.

Ulaz u glavni prostor (svojevrsni amfiteatar) ovog tornja može poslužiti kao mjesto za socijalna okupljanja i razne priredbe. Restorani i dućani bili bi smješteni ispod vodopada i nudili bi zadivljujući pogled. Urbani balkon, koji je smješten na vrhu 105 m visokog tornja, pružao bi posjetiteljima pogled na krajolik od 360 stupnjeva. Jedino pitanje koje se s pravom postavlja je - da li je električna energija koja bi bila utrošena da se voda dovede na vrh tornja, manja od energije koja bi se dobila od njenog pada.

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.8 (6 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Kampiranje u recesiji
Redizajn umjetnosti
Kupiš i zbilja kul nosiš
Čiste bakterije
Morska pjena
Blast to the past
Uspori malo
Oko sokolovo
Cvrčkolada
Mama, ja sam DJ Pac-ov!
Knjiga za tapete
Guacamole umak koji će vas oboriti s nogu
Koliko je sati? -10, sunčano.
Dečko iz boce
Koji si ti...

Gricni kategoriju