Slalom među dokovima

Slalom među dokovima

Najveći lučki grad u Danskoj, a ujedno i njezin glavni grad - Kopenhagen, ponosi se svojom tradicijom, a ona među ostalim uključuje i prometovanje biciklima.

   Kada su danski kralj Sven I. i njegov sin Knut II. Veliki oko 1000. godine osnovali Kopenhagen nisu niti sanjali da će njegovi stanovnici (1,2 milijuna njih na širem području grada) obožavati bicikliranje gradskim središtem. Djelomično je to tako jer se prvo bicikliranje spominje tek oko 1817. godine (bicikliranje, ali ne i pedaliranje, jer je njemački barun Karl von Drais te godine provozao/prošetao svoj bicikl na guranje nazvan Draisine). Bilo kako bilo, Danci vole svoja "međunožna gurala", a poznata sjevernjačka rafiniranost po pitanju dizajna iznjedrila je ovog skladnog ljepotana na dva kotača.

   Jednostavnost linija i funkcionalnost kao da su uvijek prvi na listi prioriteta kada to rade suzdržani narodi koji žive uz hladna mora (za razliku od temperamentnih južnjaka koji znaju biti razmetljivi). Idealan primjer tog načina razmišljanja je i Normann-Copenhagen dizajnerski studio koji od 1999. godine istražuje načine da nas impresionira. Njihov novi uradak pod budnim okom dizajnerice Anne Lehmann uobličen je u prekrasan antracit sivi gradski bicikl s iznenađujućim zelenim detaljima (ručke volana, sjedalo i lanac), koji možda osvaja tek na drugi pogled, ali zato garantira dugotrajnu povezanost vozača i bicikla te nebrojene kilometre zajedničkih putovanja.

Klasični muški bicikl inspiraciju vuče iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Namijenjen je prvenstveno udobnoj i jednostavnoj vožni (samo jedna brzina) od točke A do pivnice i nazad.

Limitirana serija od 50 Normann-Copenhagen bicikala u prodaji će se naći od listopada 2010. po cijeni od 1600€.

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (4 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

WC dizajn
Drago mi je da sam vas downloadao
Glavna faca i na kopnu i na moru
Zanimanje: VOZAČ BICIKLA
Prijenosna sauna
Skromna djevojka
Vanpansionska ponuda - 6. dio
Opako
Glazbeni piktogrami
Žarulje - to Sunce svakog doma!
Vanzemaljci su van sebe
Auto na ljudski pogon
Opet liža
Kolekcija kolekcionara
Peti element

Gricni kategoriju