Sir Trapist Marija Zvijezda

Sir Trapist Marija Zvijezda

Na arhaičnom jeziku izreka "Ora et labora" možda zvuči romantičarski uzvišeno, no u svakodnevici se ona svodi na vrlo strogu formu – šuti, moli i radi.

O „Trapistima“

Red pod takvim imenom ne postoji u Katoličkoj crkvi. Ime su dobili po čuvenom francuskom samostanu La Trappe, iz kojega je sredinom 17. stoljeća krenula reforma cistercitskog reda koja je željela vratiti se na nekadašnju strogu disciplinu iz vremena svetog Bernarda. Službeno se nazivaju Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae (OSCO) - cistercitski red strožeg opsluživanja. Ipak, ime trapist je ostalo pa se i oni njime služe. Uz kartuzijance, reformirani cisterciti (trapisti) spadaju u najstroži red u Katoličkoj crkvi. Opslužuju pravilo života svetog Benedikta, koje glasi: "Moli i radi" - "Ora et labora". Izolirani su od svijeta, puno mole, bave se manualnim radom, šute, skromno se hrane, ribu i meso nikad ne jedu.

O siru Trapistu

Ovaj sir se ne proizvodi u svim samostanima pa osim tajanstvenosti ima i notu ekskluzivnosti. Da bi proizvodnja odgovarala određenim normativima, redovnici tek nakon iscrpnog učenja proizvodnje sira dobivaju tajne recepture na čuvanje i korištenje. Pisanih dokumenata o proizvodnji sira trapista nema, znanje se oduvijek prenosi isključivo usmenim putem.

U sklopu samostana Marija Zvijezda sir se proizvodi već gotovo 130 godina. Najprije su redovnici sir spravljali samo za potrebe samostana. Poslije su proizvodnju povećali, pa su sir prodavali i na tržištu Ugarske i Austrije kamo je svakodnevno otpreman poštanskim kolima. Po samostanu, sir je imao naziv ''Trapist Maria Stern'', odnosno kasnije ''Trapist Marija Zvijezda'' jer je izvorni naziv ''Port - du - Salut'' bio zaštićen i rezerviran isključivo za dotični samostan u Francuskoj. Danas je proizvodnja pod okriljem zemljoradničke zadruge ''Livač''.

O degustaciji

Staro je pravilo gastronomije da čim su namirnice i njihova priprema jednostavniji – majstor koji ih priprema za konzumaciju i uživanje mora biti veći jer je margina do pogreške tanja! U slučaju sira Trapista Marija Zvijezda nema velikih iznenađenja i kolebanja. Sve je upravo tamo gdje treba biti. Svaki dio (tajnog) proizvodnog procesa, a kasnije i mirisa i arome profinjeno je zaokružen u jantarno žuti kolut kojem je teško odoljeti.

Za potrebe pisanja osvrta bilo je potrebno fotografirati kolut, ali što smo više izoštravali fokus naših objektiva to smo više gubili bitku s očnim tlakom zamišljajući što nas čeka pod koricom 1,7 kg teškog pretendenta na pojas šampiona sirarskog zanata.

Prvi zarez i ushit ekipe ocjenjivača penje se pod oblake. Polutvrda forma nježnog, ali istovremeno i elastičnog tijesta dopušta da sječivo klizi do donje opne. Prva među jednakima (kriška) daje nam naslutiti nekoliko stvari: prerez je gladak, srednje sjajan, svijetlo-žućkasta boja tijesta otkriva malo okašaca veličine zrnca riže. Miris je čist, specifičan, reklo bi se (nećete vjerovati) – po mlijeku! Nadamo se da će nam okus otkriti da se ne radi samo o ušminkanom ljepotanu, već kvalitetnom predstavniku aristokracije mljekarstva – Siru.

Nježan. To smo svi prvo pomislili. Kao da traži nekoliko trenutaka za kalibraciju osjetilnih pupoljaka. Ni sami nismo sigurni koliko trenutaka kasnije dobivamo cjelovitu sliku Trapista ''Marija Zvijezda'' kao slatkastog, a istovremeno umjereno slanog sira. Aromatski profil perfektno balansira između prohtjeva publike željne ''jačeg'' okusa i onih nespremnih na bravure selekcioniranih mliječnih kultura.

Degustatori su jedinstveni u stavu da se radi o jednom od boljih sireva koje su imali prilike probati u zadnje vrijeme. Ako nakon dosad iznesenog ima potrebe davati ocjenu – ona bi morala biti zlatno odličje!

Samo ocjenjivanje prolazi u toplom prijateljskom ozračju i nekako nam se čini da smo se provukli mimo regule „Ora et labora“ jer je naš zadatak bio izrazito ugodan, da ne kažemo lak. Neki od komentara koji su se mogli neslužbeno čuti za trajanja degustacije su i: ''Može se pregristi usnicama!'', ''Intenzitet arome raste prema rubovima koluta!'', a neki su kroz uzdah znali izjaviti i da bi komotno mogli degustaciju provoditi 35 godina bez da im dosadi ili da je ovo zalogaj koji spašava svako druženje!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (13 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Deveta umjetnost
Malo pre-blizu
Kako vrijeme leti
Primjenjena geografija
3 u 1
Bombs a vase!
Jedite (gladne) oči
Dani mornarice u New Yorku
E, baš si dijete!
Lignjasto posuđe stiže
Špijunka po mjeri
Drift trening u vlastita 4 zida
Vanpansionska ponuda - 6. dio
Kako van?
Filmska vrpca

Gricni kategoriju