Rubikova kocka

Rubikova kocka

Jedna od najboljih igračaka ikada. Neovisno o činjenici što je za Gricni tim to samo jednokratna igračka koja rezultira nepopravljivim šarenilom boja i međusobnih uvreda, treba joj odati počast radi genijalnosti ideje. Saznajte kompletnu povijest nastajanja legende.

Ovu trodimenzionalnu mehaničku igračku 1974. godine izumio je mađarski kipar i profesor arhitekture Erno Rubik. Prvotno ju je nazvao ''Magična kocka'' i vrlo vjerojatno nije niti sanjao koliki će uspjeh i svjetsku slavu njegov izum ostvariti.

Godine 1980. tvrtka Ideal toys otkupljuje prava i paralelno mjenja ime igračke u Rubikova kocka. Stvaranje legende počinje iste godine, prvotno u Njemačkoj, gdje je proglašena za igračku godine. Nakon laskave, ali zaslužene titule ova igračka koja je u stanju zaokupiti um (čak i ukazati na nedostatke istog) nastavlja uspješan put širom svijeta. Do danas je prodano više od 300 milijuna komada Rubikove kocke.

Postoji nekoliko inačica Rubikove kocke. U klasičnoj inačici, svaka od šest strana kocke ima 9 kvadratića (u bijeloj, crvenoj, narančastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji), koje treba složiti tako da svaka strana bude jednobojna. Matematičari su izračunali da postoji oko 43 trilijuna kombinacija kocke. Unatoč tome, kocku je moguće složiti u manje od 30 poteza. Svake godine u svijetu se održavaju deseci natjecanja u slaganju Rubikove kocke, uključujući i Međunarodno Rubikovo prvenstvo u Budimpešti (rodni grad g. Rubika). Svjetski rekorder u slaganju Rubikove kocke je Nizozemac Erik Akkersdijk, koji ju je 2008. godine uspio složiti za 7 sekundi.
Povodom obilježavanja petnaeste godišnjice Rubikove kocke, draguljari Diamond Cutters Internationala izradili su Kocku Remekdjelo: potpuno funkcionalnu kocku od 185 karata čistog zlata, ukrašenu draguljima u boji.

Osim klasične izvedbe na tržištu postoje i brojne druge interpretacije Kocke. O nekima smo već pisali, a među zanimljivijima su još i: mini (2x2), maksi (5x5).


Među različitim varijacijama tu je i najnovija, uvjetno rečeno, kocka - Rubikov 360 kod kojeg igrači moraju natjerati raznobojne kuglice iz unutrašnje sfere u pripadajuće utore vanjske sfere i to tako da ih natjeraju kroz središnju sferu koja ima samo dva otvora. Što se Gricni tima tiče (barem za sada), sve ostaje u sferi znanstvene fantastike.

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.9 (17 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

LA CHOCOLATE - BUDITE SPREMNI NA ČOKO-SENZACIJU!
Iz rusije s ljubavlju
Trkaće stolice
Solarni vodopad
Eksplozivna ekspozicija
Koji red je u redu?
Koraljno rješenje
Glazba OD VAS za nas
Švicarski nožić za kuhinju
Transformacija karakternih osobina
Bicikl na pedale (puni baterije)
Ne diraj pipu
Stara krama? Gricni dalje neznalico.
Kvadricikl za smjele
Luster od gumenih bombona

Gricni kategoriju