Rubikova kocka

Rubikova kocka

Jedna od najboljih igračaka ikada. Neovisno o činjenici što je za Gricni tim to samo jednokratna igračka koja rezultira nepopravljivim šarenilom boja i međusobnih uvreda, treba joj odati počast radi genijalnosti ideje. Saznajte kompletnu povijest nastajanja legende.

Ovu trodimenzionalnu mehaničku igračku 1974. godine izumio je mađarski kipar i profesor arhitekture Erno Rubik. Prvotno ju je nazvao ''Magična kocka'' i vrlo vjerojatno nije niti sanjao koliki će uspjeh i svjetsku slavu njegov izum ostvariti.

Godine 1980. tvrtka Ideal toys otkupljuje prava i paralelno mjenja ime igračke u Rubikova kocka. Stvaranje legende počinje iste godine, prvotno u Njemačkoj, gdje je proglašena za igračku godine. Nakon laskave, ali zaslužene titule ova igračka koja je u stanju zaokupiti um (čak i ukazati na nedostatke istog) nastavlja uspješan put širom svijeta. Do danas je prodano više od 300 milijuna komada Rubikove kocke.

Postoji nekoliko inačica Rubikove kocke. U klasičnoj inačici, svaka od šest strana kocke ima 9 kvadratića (u bijeloj, crvenoj, narančastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji), koje treba složiti tako da svaka strana bude jednobojna. Matematičari su izračunali da postoji oko 43 trilijuna kombinacija kocke. Unatoč tome, kocku je moguće složiti u manje od 30 poteza. Svake godine u svijetu se održavaju deseci natjecanja u slaganju Rubikove kocke, uključujući i Međunarodno Rubikovo prvenstvo u Budimpešti (rodni grad g. Rubika). Svjetski rekorder u slaganju Rubikove kocke je Nizozemac Erik Akkersdijk, koji ju je 2008. godine uspio složiti za 7 sekundi.
Povodom obilježavanja petnaeste godišnjice Rubikove kocke, draguljari Diamond Cutters Internationala izradili su Kocku Remekdjelo: potpuno funkcionalnu kocku od 185 karata čistog zlata, ukrašenu draguljima u boji.

Osim klasične izvedbe na tržištu postoje i brojne druge interpretacije Kocke. O nekima smo već pisali, a među zanimljivijima su još i: mini (2x2), maksi (5x5).


Među različitim varijacijama tu je i najnovija, uvjetno rečeno, kocka - Rubikov 360 kod kojeg igrači moraju natjerati raznobojne kuglice iz unutrašnje sfere u pripadajuće utore vanjske sfere i to tako da ih natjeraju kroz središnju sferu koja ima samo dva otvora. Što se Gricni tima tiče (barem za sada), sve ostaje u sferi znanstvene fantastike.

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.9 (17 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Ubaci kovanicu - izvuci lopticu
Dnevna soba
(Ne) Igrajmo se hranom
Trepavice za aute
Sexy kupus
Daj odčepi!
Okus nacije
Umjetničke izložbe za mase 2
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Gravitacija u boji
Najgluplje tetovaže
Neki novi ples
Mušica zvana Mirko
Zdrav, fit i šminka prijevoz
V8 peglica

Gricni kategoriju