ROBot (čovjekov najbolji prijatelj)

ROBot (čovjekov najbolji prijatelj)

Ideja o uvijekprisutnom pomagaču ili osobnom poslužitelju golica ljudski um otkako je izmišljena lijenost. Kako je ROBovlasništvo polako izlazilo iz mode ljenjivci svih zemalja ujedinili su se i stvorili ROBOTiku.

Ok, povijesne činjenice možda su malo iskrivljene u nastojanju da vam zagolicamo maštu, ali roboti su tu. Kako je krenulo biti će ih sve više, biti će sve prisutniji, sve dostupniji, sve sofisticiraniji. Već sad teško je zamisliti život davnih 1920-ih godina kada je vrli gospodin Karel Čapek smislio pojam koji će većina stanovnika svijeta razumijeti. Srećom, američki pisac i biokemičar ruskog porjekla - Isaac Asimov razradio je legendarne zakone robotike koji, pridržavamo li ih se, smanjuju mogućnost od "neugodnjak atmosfere" kada brodski robot/poslužitelj svemirske stanice HAL 9000 odluči stvari urediti "po svom".

Pitate se zašto smo ovoliko gricnuli robotiku? Nismo mogli ne ostati fascinirani serijalom fotografija Vincenta Fourniera koji se potrudio dočarati nam život u bliskoj (i sasvim sigurno robotiziranoj) budućnosti. Odajući počast načinu na koji znanost i tehnologija mijenjaju način na koji živimo i radimo nije mu bilo teško snimiti ovaj zadivljujuć serijal pod nazivom The Man Machine. Fotografije su snimljene u Španjolskoj, Nizozemskoj, Belgiji i (naravno) Japanu.

Fournier je rođen u Ouagadougou, Afrika, odrastao u Francuskoj, a sada živi i radi u Bruxellesu. Diplomirao je Vizualnu umjetnost, magistrirao sociologiju te ugrabio i diplomu na l'Ecole Nationale de la Photographie, Arles prije nego li je svoje snove zabilježio kamerom.

Za sve one koji još razmišljaju o 4 Asimovljeva zakona robotike, oni glase:

0. Robot ne smije naškoditi čovječanstvu, ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovječanstvu naškodi. 

1. Robot ne smije naškoditi čovjeku, ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naškodi, osim kad je to u suprotnosti s nultim zakonom. 

2. Robot mora slušati ljudske naredbe, osim kad su one u suprotnosti s nultim ili prvim zakonom. 

3. Robot treba štititi svoj integritet, osim kad je to u suprotnosti s nultim, prvim ili drugim zakonom.


Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (4 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Tratinčica za WC
Brza hrana iz Japana
Brzinski filmofil
Ljepota križanja
Odmor za oči
Ako volite lampice
Samoljepljiva umjetnost
Update dječje kolijevke
Nuklearni lunapark
Noćne aktivnosti
Heklani zvekani
Nebeski skok
Čajski pas
Vjetrovito prijepodne
Trči počasni krug s maratoncem

Gricni kategoriju