Prozirne fore

Prozirne fore

Do sad smo gricnuli ribu na nebrojeno puno načina, ali sasvim sigurno nitko od nas nije jeo takvu kroz koju bi se vidio prilog ili umak. Shvaćamo da je vjerojatno riječ o nečem endemskom, ali radi profesionalne deformacije ih jednostavno moramo promotriti iz gastro kuta...

Morska površina prekriva oko 70,8% (ili 361 milijuna četvornih kilometara) Zemljine površine. Što se tiče površine je tako, a volumenom? Mrvicu više od toga, odnosno oko 1370 milijuna kubičnih kilometara. Prosječna dubina tog plavetnila je oko 3,8 km, a maksimalna dubina može prelaziti i 10 kilometara. Zašto ova "mala škola geografije"? Prije svega da postanemo svjesni koliko malo smo istražili, odnosno koliko duuuugo još moramo ustrajati u istraživanjima kako bi "Plava planeta" postala dom koji poznamo do zadnjeg kamenčića.

Rekli smo da maksimalna dubina prelazi i 10 km, a gotovo da se podrazumijeva da je najdublja točka od 10.924 metra ispod razine mora u Marijanskoj brazdi - blizu Japana. Veliki ljubitelji oceanografije poput Japanaca prvi su u redu za izbliza promotriti neke nove vrste ribe, odnosno kako oni to zovu - Sashimi. Među njima uvijek su dobrodošle ekskluzive poput jadranske plavorepe tune ili eventualno današnje zvijezde večeri - prozirne ribe.

Radi li se ovdje o onim misterioznim ribama koje vrludaju Marijanskom brazdom ili su iste stvorene nekakvom manipulacijom gena - teško je reći, ali ove prozirne životinje (nisu isključivo ribe) djeluju interesantno i kao predmet predmet biološkog istraživanja i kao namirnica nekog nastranog kuhara. Prozirnog tijela, a skeleta osvjetljenog svjetlom šarenih boja uistinu nas tjeraju na postavljanje brojnih pitanja (koliko duboko obitavaju, kolika im je brojnost populacije, brudet ili lešada i sl.). Sve što vas je ikada zanimalo o ovim i ovakvim bićima pročitajte ovdje.

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.2 (5 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

35 u 2
Ljudi sjene
Odmor za oči
Dođi zeko
Olovkom protiv dosadne komore
Dizajnerske torbice
Vrijeme je za loptu
U čem' je problem?
Za bandite i one koji se tako osjećaju
Tigar i zmaj (čitaj: puran)
Jeste li opsesivno-kompulzivni ili samo jako uredni?
Pravo na prava!
Kapa za glavu
Baloni od sapunice
Chillout Sun Boxes

Gricni kategoriju