Ponavljanje je majka znanja

Ponavljanje je majka znanja

Besmrtna poslovica vrijedi i dan danas. Protok vremena na njoj nije ostavio niti jednu staračku boru. Upotrebljiva je za sve situacije/poslove cikličke prirode. A na filmu? Oooooo, da. Niste čuli za Wilhelma?

Znamo da se filmski tvorci služe montažom od kad je izmišljena, ali nekako nam se uvijek činilo da se tu prvenstveno radi o video aspektu sedme umjetnosti. Krivo. Jeste li čuli za ''Wilhelm vrisak'' (Wilhelm scream)? Taj često korišteni zvučni efekt provlači se kroz mnoge filmske uratke koje ste gledali (kino ili TV, nije bitno). Svoje korijene kultni Wilhelm vrisak vuče iz 1951. godine, kada je snimljen za potrebe filma Distant Drums. U sceni tog filma, gdje vojnici tumaraju močvarom, jednog od njih zgrabi i odvuče pod vodu mrki krokodil. Vrisak za tu scenu snimljen je naknadno (i to iz prvog pokušaja), kao i pet drugih kratkih, bolnih vrisaka. Ova vriskologija dobila je naziv "Čovjeka ugriza krokodil i on vrišti". Svih pet vrisaka među montažerima zvuka poznati su kao "Wilhelm". Sada vam je zasigurno već pomalo dosta ove nepotrebne lekcije iz povijesti filma, ali baš nas zanima hoćete li pročitati nastavak članka nakon što odgledate slijedeći filmić (kompilacija).

Dakle tu ste! Podignite donju vilicu vaših čeljusti i čitajte dalje. ''Wilhelm vrisak'' vjerojatno bi završio u ropotarnici povijesti, da ga zvukoljubac Ben Burtt nije pronašao u prašnjavim arhivima (pod nazivom "Čovjeka proždire krokodil") te ga inkorporirao u scenu mega-popularnog, četvrtog po redu (Uh, da li se broje kronološki ili povijesno?) filma iz Star Wars serijala - A New Hope (Ratovi zvijezda: Nova nada). Scenu koja ulazi u legendu vidjeli ste maloprije - Luke Skywalker upuca sirotog Stormtroopera na dužnosti, koji vrisne i padne u bezdan. Pardon, točnije bi bilo reći: koji Wilhelm vrisne i padne u bezdan!

Pitate se kako li je uopće taj vrisak dobio ime Wilhelm? Je li se tako zvao krokodil iz filma Distant Drums? Ne baš. Krokodil se zvao Gricni i imao je zube koji su opravdavali njegovo ime. Ime vrisku dao je upravo gospodin Burtt po Private Wilhelmu (iz filma "The Charge at Feather River"). Tijekom sljedećih godina, Burtt je ubacivao ovaj zvučni efekt i u druge filmove na kojima je radio, uključujući većinu projekata koji se rimuju s George Lucas ili Steven Spielberg. Skloni dobroj šali, ljudi iz sjene (one iza zvučnika) filmske industrije - zvučni inžinjeri, prihvatili su ovaj vrisak kao da je njihov osobni te su otpočeli tradiciju umetanja "Wilhelma" u sve što se miče (i vrišti). Legenda živi. Osim na filmu, ovaj specifični zvučni cliché pojavljuje se i u brojnim TV serijama, ali i u video igrama i studentskim menzama. Kakvo priznanje krokodilu Gricniju s početka priče koji je sve zakuhao!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (7 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Sunglasses for the Jilted Generation
Sportske grickalice
Bat(man)ova nastamba
Zaljuljana večera
Ovo, Pip Boy 2000 i udri
EQUA bočice
Ma naravno!
Četkice sa stavom
Made in Japan
Baloni od sapunice
Mekane boce
Slim & fit vinyl beat
Pas ili mačka?
Ljetni kišobrani
Teretana (ni)je za svakoga

Gricni kategoriju