Nuklearni lunapark

Nuklearni lunapark

Vrtuljak je vrtuljak ma gdje se nalazio! Uvijek razveseli i djecu i odrasle, ali ovaj ipak nekako posebno ZRAČI!

Lako je zemljama koje imaju nuklearnu elektranu koju mogu prenamijeniti. Primjerice Njemačka - nuklearka koja više nije aktivna u proizvodnji električne energije pretvorena je u zabavni park - ''Wunderland Kalkar''. Njemačka vlada to podržava, jer je odlučila reći ne potencijalno neugodnim izotopima radioaktivnih elemenata. Njihova prgava i osvetoljubiva narav poznata je diljem svijeta, a posljednji u nizu ispada bijesa japanska je Fukushima. Sa željom da se stane na kraj strahovladi po Geigerovu brojaču ozbiljna lica napravila su ozbiljnu konverziju na neozbiljnu i veselu zabavu u bivšoj nuklearki. Lunapark je prva i vjerojatno ne jedina prenamjena nuklearnih postrojenja. Još petnaestak nuklearki diljem Njemačke stoji u redu za prenamjenu do 2022. godine.

Neradioaktivna nuklearka

Koji luđak bi poveo svoju djecu u radioaktivni park? Vjerojatno niti jedan roditelj ne bi bio oduševljen takvom ponudom putne agencije, no ovu ponudu ipak ima smisla razmotriti. Bivša "Schneller Brüter" korporativno je bila vezana na ulagače iz Nizozemske, Belgije i Njemačke, a njena izgradnja trajala je od 1972 - 1991. godine i koštala otprilike 4 milijarde eura. Kako to često zna završiti, tako i ovaj megaprojekt nikada nije pušten u pogon iz političkih razloga. S obzirom na činjenicu da reaktor nema niti sekunde radnog staža, garancija da nema onečišćenja uzrokovanog radijacijom je 100%. S druge strane, sve vizure jedne klasične nuklearne elektrane su tu.

Sve klasične atrakcije u ne baš klasičnom okruženju

Je li maskota parka Atomski mrav?

Prenamjena infrastrukture ide u korist penjačima

Cjelokupni kompleks prodan je 1991. godine danskom investitoru koji je na postojećim objektima izvršio adaptaciju u zabavni park pod nazivom ''Wunderland Kalkar''. Proporcije parka su goleme - zauzima više od 55 hektara zemljišta (cca 80 nogometnih igrališta) i koristi toliko žica pod naponom kako bi zadovoljili potrebe cijelog kompleksa, da bi one svojom dužinom mogle opasati cijeli planet! Kad smo već kod usporedbi, podaci govore kako je za gradnju originalnih postrojenja utrošeno betona dostatno za gradnju autoputa u dužini preko 200km.

Vrtuljak unutar reaktora - toga nema na sajmištu

U okruženju zelenila smješten je hotel kapaciteta 450 ležaja. Dvorana za kuglanje, mini-golf, teniski tereni, odbojka na pijesku, poligon za quadove i karting neki su od bonus mamaca za posjetitelje zabavnog parka sa više od 40 atrakcija.

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Pravo Gricni surfanje
Što bi Ginger R. rekla na to?
Hranjiva odjeća
Krivo okrenuti nacrti
Šaptač lavovima
Vlažne maramice
Daj zamisli!
Gricni pakiranja
Šiljiš, piljiš!
Uređaj protiv ''mokrih snova''
Jaja su zabavna
Pepeo pepelu
Mikroskopska cuga
Top 10 naušnica
Volim kad me gaze!

Gricni kategoriju