Nanoputanci

Nanoputanci

Tko su? Što su? Gdje su? Na rubu znanosti, ispod kože, u neusisanom tepihu? Sve je moguće jer oni su jako, jako mali!

NanoPutanci (eng. Nanoputians) su organske molekule čija strukturna formula podsjeća na lik čovjeka. Ime su dobili spajanjem riječi "Nano" i "Liliputanac". Zanesenjak kemijskim obličjima ovih imaginarnih bića - g. James Tour, odlučio je njihovu simpatičnost iskoristiti za edukaciju učenika. Naša profesorica iz kemije nažalost nije išla dalje od demonstracije koliko dugo može kosa obojana kemijskim preparatom odolijevati prirodnom izrastu, no dobro, ne bunimo se!

Nakon što je "dizajnirao" i potom sintetizirao ove spojeve tijekom 2003. godine, pokupio je simpatije među svima koji su mislili da je kemija dosadna poput prijenosa biciklističke utrke i možda omogućio da poneki vanserijski talent s Rice Universityja izađe na vidjelo. Kako je postigao, tj. kreirao NanoPutance? U kemičarskom žargonu vrlo jednostavno za opisati: dva benzenska prstena povezana preko nekoliko ugljikovih atoma tvore tijelo, a četiri acetilenske skupine (od koje svaka nosi alkilnu grupu na kraju) predstavljaju ruke i noge!

Naravno da je 1,3-dioksolanski prsten glava među njima. (Ako poželite zamijeniti taj prsten odgovarajućom strukturom elemenata, dobit ćete nekoliko različitih Putanaca - Atleta, Zelenu Beretku, Kuhara i sl.)

Ako ste na predavanjima iz kemije naučili samo kako se kameleon stapa s okolinom do 99%-tne nevidljivosti, neka vam bude žao jer za Vas je jedino objašnjenje nastanka NanoPutanaca - MAGIJA!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (4 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Redizajn umjetnosti
Glazba OD VAS za nas
Gricni pakiranja
Olovkom protiv dosadne komore
Naočale za auto
Skromna djevojka
Bicepsi - nadomjestak za pamet
Urbana trokolica
Heklani zvekani
A koja si ti?
SVIJET LEDENOG ČAJA
Pregaženi zvekani
Slika ili fotka?
Luster od gumenih bombona
Junak stripa

Gricni kategoriju