Nanoputanci

Nanoputanci

Tko su? Što su? Gdje su? Na rubu znanosti, ispod kože, u neusisanom tepihu? Sve je moguće jer oni su jako, jako mali!

NanoPutanci (eng. Nanoputians) su organske molekule čija strukturna formula podsjeća na lik čovjeka. Ime su dobili spajanjem riječi "Nano" i "Liliputanac". Zanesenjak kemijskim obličjima ovih imaginarnih bića - g. James Tour, odlučio je njihovu simpatičnost iskoristiti za edukaciju učenika. Naša profesorica iz kemije nažalost nije išla dalje od demonstracije koliko dugo može kosa obojana kemijskim preparatom odolijevati prirodnom izrastu, no dobro, ne bunimo se!

Nakon što je "dizajnirao" i potom sintetizirao ove spojeve tijekom 2003. godine, pokupio je simpatije među svima koji su mislili da je kemija dosadna poput prijenosa biciklističke utrke i možda omogućio da poneki vanserijski talent s Rice Universityja izađe na vidjelo. Kako je postigao, tj. kreirao NanoPutance? U kemičarskom žargonu vrlo jednostavno za opisati: dva benzenska prstena povezana preko nekoliko ugljikovih atoma tvore tijelo, a četiri acetilenske skupine (od koje svaka nosi alkilnu grupu na kraju) predstavljaju ruke i noge!

Naravno da je 1,3-dioksolanski prsten glava među njima. (Ako poželite zamijeniti taj prsten odgovarajućom strukturom elemenata, dobit ćete nekoliko različitih Putanaca - Atleta, Zelenu Beretku, Kuhara i sl.)

Ako ste na predavanjima iz kemije naučili samo kako se kameleon stapa s okolinom do 99%-tne nevidljivosti, neka vam bude žao jer za Vas je jedino objašnjenje nastanka NanoPutanaca - MAGIJA!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (4 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Dramska radnja uživo
Što god poželim 2
Zaštita za prste
Svijet u kapljici vode
Sjedni u zvrk
Mobilni leptirić
Koja si ti faca
Gdje spavaju djeca?
Naribaj čistoću!
Baš bi rado malo gricnuli!
Najbolji kineski vicevi
Redizajn umjetnosti
UNIMOG - legenda o radniku
Rasplesana škola
Mozak ko orah

Gricni kategoriju