Luka i igara

Luka i igara

Svi ljubitelji luka znaju za njegovu jedinu manu - uvijek nas rasplače. Mudre glave ujedinile su se u naporima eliminacije suza. Stižu naočale za happy-end.

Kada su ćevapi na tanjuru, luk sve svoje nade za preživljavanje polaže u kemijski mehanizam samoobrane. Gotovo nikad mu ne upali, ali barem svi plaču za njim.
Luka i igara
Ozbiljnije rečeno, dok režemo luk, oslobađa se enzim sintaza lakrimatornog faktora koji reagira sa sulfoksidima kojima luk obiluje i pretvara ih u sulfeničnu kiselinu. Ta nestabilna kiselina brzo prelazi u sin-propantial-S-oksid. Kada taj spoj detektiraju živčani završeci naših očiju, prepoznaju ga kao tvar koja bi mogla naškoditi našim očima. Signal se šalje u moždano deblo koje u suznu žlijezdu šalje aktivacijski signal. I tada poteku suze radosnice što će uskoro papica.

Sad su tu ove naočale za luk koje bi trebale stati na kraj tom problemu koji koči napredak čovječanstva. Ako zanemarimo činjenicu da ćete izgledati kao muha-protuha (kao i dama na slici ispod), rezanje više neće rezultirati suzama.

Osim toga, ovo je možda i ponajbolji poklon za djelatnika ćevapdžinice čiji opis radnog mjesta glasi ''oguli&nareži 100kg luka dnevno''.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.7 (13 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Špagetomjer
Wilhelm News
Okus nacije
Lotus i Replica
Koja si ti faca
Tri minute
Izvoli bitango
Opojna izložba
Što je potrebno za prolaznu ocjenu?
Zračni pojas
Zašto? A zašto ne!
Zaštita za prste
Daš mi griz?
Veselje jedne guske
Homo zmajus

Gricni kategoriju