Ludomobil iz Japana

Ludomobil iz Japana

Ovo je projekt oživljavanja legendarnog japanskog automobila koji je lud SAMO U NAZIVU. Pogledajte kako kultna Toyota 2000GT postaje solarna i električna po mjeri modernih trkača!

Zločinačkom organizacijom moglo bi se prozvati sve vlasnike vrsnih automobilskih klasika koji stoje u garažama. Radi te činjenice trebao bi postojati neki zakon koji propisuje redovito otpuhivanje muzejske prašine s njih - i to vožnjom naseljenim mjestima. Nažalost, takvog zakona nema, ali na sreću ljubitelja dobrih automobila još uvijek ima. Hibridni automobili tek sramežljivo ulaze u modu, a oni sa solarnim panelima spominju se samo kao mitska bića kojima studenti tehnoloških sveučilišta upravljaju u bespućima Australije. Ne zadugo! Sad su se i Japanci uključili u priču, što može značiti samo jedno - korak dalje, stepenica više, nebrojeno radnih sati prekovremeno. (Ok, to su tri stvari, ali u Japanu dolaze u jednom paketu.) Jesu li krenuli od nule? Ne, krenuli su od Toyote 2000GT, ljepotice iz kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća. Slučajno? Nipošto. Taj automobil bio je prekretnica u proizvodnji Japanskih automobila tog vremena, svojevrsna potvrda da ''znaju znanje" proizvodnje odličnih, ali i atraktivnih vozila. Struka i javnost slagala se s njima i 2000GT bila je hvaljena na svakom koraku. Nažalost, proizvedeno je samo 337 primjeraka (+ nekoliko kabrio izvedbi za potrebe snimanja filma ''James Bond: You Only Live Twice''), ali jednog od njih dočepao se japanski ''Crazy Car Project'' pod vodstvom Toyote i stručnim znanjem tima od preko 50 inženjera, entuzijasta, mislilaca, filozofa i ostale čeljadi na ovaj ili onaj način vezane uz automobilističku branšu (možda će vam biti drago da se spominju imena poput: Panasonic, DENSO, Aisin Seiki, Aisin AW, Kanto Auto Works, Hayashi Telempu i Chiba Toyopet).

Originalna Toyota GT2000 iz 60-ih godina prošlog stoljeća

Klasika na kotačima. Šteta da nije bila u voznom stanju.

Nije sve išlo ''kao po špagi''. Automobil nije bio u voznom stanju kada je stigao u garažu, ali šest mjeseci kasnije to više nije bilo niti bitno. U toj polugodišnjoj metamorfozi GT2000 je prešla iz staromodne gusjenice-žderačice zelenila u eko-leptira na solarni pogon!

Metamorfoza je završila uspješno.

Osim što su joj vrsni majstori poboljšali aerodinamička svojstva i "podebljali" eko predznak, nisu htjeli pokvariti onaj karakteristični vozački užitak toliko svojstven za taj model. Nova 2000GT SEV može paradirati ulicama pogonjena svojim 120kW električnim motorom i to bez ikakvog zvuka ili vibracije (osim zvukova kotrljanja pneumatika i uzdaha oduševljenja). Krajnja brzina? Nimalo zanemarivih 200 km/h!

Eko zvijer iz Japana

Gdje i kako se puni strujom? Samo pod Suncem obasjanim nebom, jer nema mogućnosti priključenja u nekavu utičnicu ili slično. Radikalno rješenje za radikalan automobil, nema što. Jednako tako neosporna je činjenica da je to valjda "najzeleniji" automobil današnjice, pa što onda ako njegovim solarnim panelima treba i do dva tjedna sunčanja da se 600V/35kWh-ne litij-ionske baterije napune do maksimuma? Baš ništa. Praktičnost je u ovom slučaju podjednako bitna kao i u svim izumima i dosjetkama koje je Leteći cirkus Montyja Pythona ikada predstavio.

Solarno je hit!

Izložen očima i srcima posjetitelja nedavno održanog Tokijskog auto salona pokazao je i dašak luksuza koji se u unutrašnjosti ogleda u zlatnom i srebrnom obrubu presvlaka od alcantare, a sedam pokazivača svih vitalnih funkcija s originala zadržani su, ali prilagođeni funkcijama ovog električnog automobila novog doba.

Samo restauracija po mjeri je bila dovoljno dobra

Jedna od značajki vozila na električni pogon koju i Jeremy Clarkson voli istaknuti je - nedostatak zvuka! U civilnim izvedbama to je eventualna opasnost za pješake i bicikliste, ali ako se radi o ekscentričnoj raketi iz Japana, onda predstavlja zbiljski problem. Bez brige, Japanci misle na svaki detalj. Za asistenciju su upitali zvučnu-eminenciju ''Halo Sonic'' koji je rado dao svoj doprinos ludom pristupu ozbiljnog projekta. Naime, oni su osim grgljanja stare i dobre GT2000-ćice proširili spektar dostupnih zvučnih kulisa Crazy Cara. Tako svaki vozač može, prema vlastitom nahođenju, odrediti hoće li se čuti galop konja, svemirski brod, željeznička kompozicija, mjauk mačke, lavež psa ili nešto drugo. Ludo baš kao što je i red!

Ekipa iz ''Crazy Car Projecta'' bacila nam je bubu u uho da "možda" imaju u pripremi i neki novi projekt. Jedva čekamo!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Auto maškare
Vanzemaljci su van sebe
Mala crna haljina
Signalizira geeka u blizini
Jedna lasta ne čini proljeće
Eko bomba
Atomska gljiva
Tako to rade profesionalci!
Bojanje jaja
Bojanke za (veliku) djecu
Opet liža
Šampon s efektom
Super Mario za van
Re-Cyclus na leđima
Jestivo - nosivo

Gricni kategoriju