Leteći (voden)konj

Leteći (voden)konj

Ova prvoklasna atrakcija koja datira prije nego što su izmišljena prava životinja ili Monopolly (iako neki tvrde da je oboje tu od pamtivjeka) mamila je tisuće znatiželjnih očiju i upola manji broj ustiju ostavljala otvorenim uz uzdah: "Aaaaah!"

Pitate se zašto spominjemo prava životinja i Monopolly u istoj rečenici i to u povijesnom kontekstu? Za to je prije svega zaslužan Atlantic City u New Jerseyu. Nekad davno iza "velike bare" (znane još i kao Atlantski ocean) u vrijeme kada nije bilo Disneylanda i sličnih epicentara zabave za veseljake od 7 - 77 godina starosti, New Jersey je bio igraonica snova.

Njegova zabavna strana potakla je i Charlesa B. Darrowa, u tom trenutku nezaposlenog izumitelja, da osmisli ploču za igru u kojoj je cilj izbiti i posljednji novčić iz protivničkog trezora, a na vlastitu novčarku staviti zmiju ljutu! Trivijalna informacija je i da je originalna ploča bila okruglog oblika. Najveća atrakcija Atlantic Cityja bio je Steel Pier (engl. Čelični dok), sagrađen vještim rukama Kvejkera (ili Quakera) te otvoren 1898. godine kao "najljepši i najluksuzniji dok na svijetu". Spomenuti dok bio je domaćin osobitih priredbi. Najosobitija među osobitima bila je točka Diving Horse. Djeca nenavikla na multimedijalne podražaje šutke su zapanjeno gledala točku koju će pamtiti do kraja života.

Kako je sve počelo? Legenda kaže da je Dr. W. F. Carver na ideju došao tako što je jedva izvukao živu glavu nakon što mu se most urušio pod nogama. Pametniji popušta?. Srećom po njega i njegovu glavu, konj kojeg je jahao pribrano je skočio u nabujalu rijeku, otplivao do obale te tako spasio gazdi dan. Osim samog spašavanja dao mu je i ideju za obiteljski biznis. "Trener konja skakača, ali ne preko prepona, nego sa skakaonica - da, to želim postati!" - zaključio je g. Carver. U cijelu priču rado je uključio članove obitelji, tako da je nevjesta Sonora Webster Carver postala najslavnija jahačica-skakačica te pokrenula tradiciju ženskih jahača u ovom nadrealnom showu s konjima.

 

Show je u različitim inkarnacijama trajao do 1978. godine kada je legendarni dok "Steel Pier" zatvoren. Zadnja dva leteća (voden)konja spasilo je društvo za zaštitu životinja. Iako postoje određeni planovi da se dok u potpunosti obnovi, njegova glavna atrakcija zasigurno neće ugledati svjetla pozornice. To su definitivno bila neka druga, drugačija vremena. 

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (5 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Glazbeni piktogrami
Omot na omot - umjetnost
Sjedni u zvrk
Konjska griva
List između listova
Zanimanje: VOZAČ BICIKLA
Priprema, pozor...
Čavel v glavi
E, baš si dijete!
Bicikl kamper
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Drago mi je da sam vas downloadao
Šah mat
Mad Max iz Rusije
Ako niste u stanju reći šefu ne

Gricni kategoriju