Leffe Blond - Trapistički način osvježenja

Leffe Blond - Trapistički način osvježenja

Senzorna analiza piva Leffe Blond nije zahtijevala posebna nagovaranja članova redakcije. Inzistirali su samo da bude propisno rashlađeno te da se poslužuje u originalnim Leffe čašama!

Naljepnica na zgodnoj bočici zapremine 0,33L otkriva pojam Abbey. Što je to, pitate se? Generalno Abbey označava Opatiju. Ne nužno onu „bajnu“ o kojoj pjeva gospodin Robić, nego mjesto gdje su se sva trapistička piva nekada tradicionalnim načinom i proizvodila. Kako su belgijski trapistički samostani, tj. spomenute Opatije mahom uništeni tijekom Francuske revolucije, proizvodnja je obnovljena tek 1950-ih godina. Što sad – je li Leffe trapističko pivo ili nije? Pa, pomalo i jedno i drugo. Generalno nije, jer se ne proizvodi pod trapističkom paskom, ali istovremeno je to najbliže što ćete doći pravom trapističkom pivu van zidova samostana. Nama dovoljno dobro! Oni koji znaju za bolje neka uživaju sa zagonetnim smiješkom!

Kakvo je to pivo o kojem toliko pišemo? Slatkasto, ali ne i sladunjavo. Jantarno zlatne boje s gustom pjenom. Kad smo kod pjene – ogromni mjehurići koji ju tvore kao da zahtijevaju ispravnu čašu. Blagi poluotvoreni oval zadržati će mirisnu komponentu, a istovremeno nećete izgubiti pjenušavi pokrov nakon prvog gutljaja.

Idealno je za sporo pijuckanje (po mogućnosti u ugodnom društvu). Da vidimo kako ga neko pije naiskap iz boce, osjetili bismo zgražanje koje ne bi mogli sakriti. Punina okusa izaziva sivu tvar na razmišljanje. Kao da nesvjesno vrtite film pokušavajući dokučiti na što vas sve podsjeća okus Leffe piva! Odnekud poznat, a opet teško izreciv. Dali smo si i malo slobode (nakon par ispijenih čaša to nekako dođe prirodno) pa smo otišli toliko daleko te izgovarali riječi poput: „propolis“ i „naranča“.

Možda je potrebno naglasiti da alkoholna jakost od 6,6% vol. donosi opuštajuću atmosferu i prije nego li očekujete. Bitno je paziti da se ne „opustite“ previše jer zavodljiv okus vuče na još, a relativno male bočice ne djeluju zastrašujuće! Dobra je stvar da alkohol nećete nikada zamijetiti u prvom naletu okusa, on je uvijek negdje u pozadini, kao neki čuvar. Kako je i inače s tihim čuvarima - bitno ga je samo ne izazivati, da ne pokaže grubu stranu osobnosti...

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (8 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Čuvar čokolade
Vatra i dim
Kaleidoskopski radni dan
Magnet za ključeve
Teretana u garsonijeri
U prvih 45 minuta 0 asistencija
Primjenjena geografija
Ajvar vječnosti
KidRex
A koja si ti?
Zašto? A zašto ne!
Jaja su zabavna
Retro fitness
Ako volite lampice
Umjetnost kretanja

Gricni kategoriju