Kopi Luwak

Kopi Luwak

Neki će reći da je ovo čisto sr...e (i pritom biti djelomično u pravu) dok će drugi platiti šalicu užitka koliko god ona koštala. Specifičnost tehnologije pripreme ove mješavine, odnosno odabira isključivo najboljih zrnaca kave, pridružuje joj epitete "najbolja" i "najskuplja" na svijetu.

Ova kava proizvodi se od najboljih i najzrelijih bobica kave u Aziji (Sumatra), ali to nije ono što ju čini uistinu posebnom. Bitnije je tko je žiri zaslužan za izbor bobica. To su simpatične endemske indonezijske mačke - Paradoxurus (to im je ozbiljno, znanstveno ime, a lokalci ih radije zovu - Luwak).

Najslađe bobice probiru po slobodnom nahođenju i jedu ih, te one zatim prolaze kroz njihov probavni sustav (navodno enzimi u želučanom soku dodaju okus zrncima kave razgrađujući bjelančevine koje inače stvaraju gorčinu). Probavljene bobice, tj. izlučena zrnca (mačke probavljaju samo mesnatu ovojnicu, ne i samu sjemenku) kave se zatim sakupljaju, dosušuju na suncu, peru te u konačnici lagano prže.

Finalni rezultat cjelokupnog procesa je ekskluzivna kava pod imenom Kopi Luwak, koja se diči bogatim kremastim i jakim okusom s natruhama karamele i čokolade (tako kažu, nažalost još nismo probali). S obzirom na specifičnu, potpuno jedinstvenu metodu postizanja kvalitete kave, njena kvantiteta isključivo ovisi o tome koliko su Luwaki gladni, a najčešće se kreće oko 500-tinjak kilograma godišnje. Sve navedeno doprinosi cijeni od cca 1000$/kg koja će ipak rezultirati gorkim okusom kod kavopija prosječnih primanja.

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (4 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Vrhunske umjetnine - BESPLATNO!
Brzinski filmofil
The "THE END"
Pušenje ubija!
Zračni pojas
Mir, Rex!
1910 - 2000
Poznata njuška?
Koliko je ping-pong loptica potrebno?
Vlažne maramice
Pozitivno lutkarstvo
Tako to rade profesionalci!
Prošlost testira sadašnjost
Cura ili deva?
Render workout

Gricni kategoriju