Karta gravitacije

Karta gravitacije

Gravitacija. Ona je zakon. Određuje čak i kada će nam biti teeeeško ustati ujutro. Sada je precizno izmjerena i unesena na kartu.

Ovaj kartografski prikaz uistinu je jedinstven. Detaljan prikaz mjesta gdje je gravitacijska sila jača, a gdje slabija pokazuje da marmelada na šniti kruha završi na podu puno prije na Islandu nego u Indiji!

Karta gravitacije nije plod nečije mašte, čak ni mentalna mapa ludog znanstvenika! Ona je plod dvomjesečnog satelitskog mjerenja. Satelit zaslužan za podatke dobivene mjerenjem i snimanjem zove se GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer). GOCE pri preciznom mjerenju sila koje nas tište leti u toliko niskoj orbiti da gotovo suicidalno riskira sagorijevanje kroz atmosferu.

Dakle, što je cilj? Cilj je da naš GOCE nastavi svoju misiju mjerenja svih, čak i najmanjih, kolebanja razina gravitacijskih polja do barem 2014. godine. Sve podatke neka dostavi ESA-i. Sva sila znanstvenika iz podataka će izvući vizualne prikaze toga kako bi zemaljski oceani izgledali bez plima i oseka, bez struja, vjetra i temperaturnih promjena. Sve navedeno bit će od velike pomoći oceanografima koji proučavaju utjecaje tih elemenata na oceane i mora diljem kugle zemaljske.

"Hvali more - drž se kraja" stara je mudrost, a u ovom slučaju odnosi se na to da će ove mape biti korisne i za predviđanje vulkanskih aktivnosti, potresa pa čak i pripomoći inženjerima prilikom izrade planova gradnje zahtjevnih objekata. Hvala GOCE, dugujemo ti pivo kad se vratiš!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.8 (4 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Vjeveračka!
Modna policija
Golf na cesti
Od kišice do pljuska
Drift trening u vlastita 4 zida
Tko Je Zapravo Chuck Norris?
Električni orgazam
Drugi rođendan Gricnija!
Crna kutija SMS-a
Za moderne njuške
Bežični USB miš
Vanpansionska ponuda - 4. dio
Životinjski početak života
Baterija na navijanje
Apstraktna tetovaža

Gricni kategoriju