Karta gravitacije

Karta gravitacije

Gravitacija. Ona je zakon. Određuje čak i kada će nam biti teeeeško ustati ujutro. Sada je precizno izmjerena i unesena na kartu.

Ovaj kartografski prikaz uistinu je jedinstven. Detaljan prikaz mjesta gdje je gravitacijska sila jača, a gdje slabija pokazuje da marmelada na šniti kruha završi na podu puno prije na Islandu nego u Indiji!

Karta gravitacije nije plod nečije mašte, čak ni mentalna mapa ludog znanstvenika! Ona je plod dvomjesečnog satelitskog mjerenja. Satelit zaslužan za podatke dobivene mjerenjem i snimanjem zove se GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer). GOCE pri preciznom mjerenju sila koje nas tište leti u toliko niskoj orbiti da gotovo suicidalno riskira sagorijevanje kroz atmosferu.

Dakle, što je cilj? Cilj je da naš GOCE nastavi svoju misiju mjerenja svih, čak i najmanjih, kolebanja razina gravitacijskih polja do barem 2014. godine. Sve podatke neka dostavi ESA-i. Sva sila znanstvenika iz podataka će izvući vizualne prikaze toga kako bi zemaljski oceani izgledali bez plima i oseka, bez struja, vjetra i temperaturnih promjena. Sve navedeno bit će od velike pomoći oceanografima koji proučavaju utjecaje tih elemenata na oceane i mora diljem kugle zemaljske.

"Hvali more - drž se kraja" stara je mudrost, a u ovom slučaju odnosi se na to da će ove mape biti korisne i za predviđanje vulkanskih aktivnosti, potresa pa čak i pripomoći inženjerima prilikom izrade planova gradnje zahtjevnih objekata. Hvala GOCE, dugujemo ti pivo kad se vratiš!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.8 (4 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Bombastična snimka Chucka N.
Silazi kad ti kažem!
Heklani zvekani
Leteći (voden)konj
Baš slatka povijest Sydneya
Brod na pedale
Najveći osmijeh
Svi zombiji Allemagne
Gricni dosadu
Pregaženi zvekani
Auto maškare
Ako izgleda dobro...
Živite dugo i beričetno
Umjetnost kretanja
Pas ili mačka?

Gricni kategoriju