Kaleidoskopski radni dan

Kaleidoskopski radni dan

Kako progurati kroz 8 sati uredske dosade? Popili ste 17 kava, pročitali cijeli internet, zurili u Sunce (ili tako nešto), a tek je prošla pauza. Bacite pogled na online šarena stakalca.

Ne garantiramo da će vam ostatak uredske torture proći u hipu, ali utući ćete dobrih 7 minuta (ako slabije kopčate možda čak i 9). Dakle o čemu je riječ? Generalno se radi o cijevi u čiju su unutrašnjost postavljena ogledala pod određenim kutem. Na kraju te cijevi nalazi se odjeljak s prozirnom stijenkom u kojem se nalaze sitni šareni predmeti, komadići plastike, perlice ili druga različita zrnca. Nasuprot tom odjeljku nalazi se rupa kroz koju se gleda u kaleidoskop. Jasno kao pekmez, zar ne? Čudo koje možemo zagledati u ovoj zanimljivoj igrački stvaraju ogledala, koja u kaleidoskopu prelamaju i umnažaju sliku predmeta iz odjeljka (on se najčešće može i okretati tako da svaki pokret premješta položaj predmeta i stvara novu, neponovljivu sliku). Što je više ogledala, slika se prelama više puta dajući kompliciranije i time zanimljivije oblike.

Sve je počelo kod starih Grka, ali kako su oni prestari da bi svjedočili o datumu kada je kaleidoskop izumljen usmjeriti ćemo pozornost prema gubitniku dana - stanovitom škotskom fizičaru Sir Davidu Brewsteru. On je zaslužan za popularizaciju ove očne zabave u novije doba. Iskreno je vjerovao da će zaraditi gomilu šarenih novčanica na šarenim stakalcima, ali kada je 1817. godine patentirao kaleidoskop nije se nadao da će zbog pogrešno sročenog teksta patenta svima biti omogućeno umnožavanje "njegova" izuma. Narodski bi mu trebalo dati titulu FAIL umjesto Sir. 

Dosta ruganja sirotom fizičaru i nazad na šarenilo boja i oblika - na OVOJ stranici ćete lakoćom pristupiti online kaleidoskopu kojim ćete tjerati tmurnu uredsku atmosferu. Uživajte.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.4 (7 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA U KRŠANU
Bacač gruda
Malo Sunce
WC dizajn
Peseki z stilom
Pozitivno lutkarstvo
To the Batmobile
Silazi kad ti kažem!
Rupe na cesti!
Rolice od cimeta
Wilhelm News
LA CHOCOLATE - BUDITE SPREMNI NA ČOKO-SENZACIJU!
Bojanje jaja
Majmun radi što majmun vidi
Zmijoljubac

Gricni kategoriju