Kako je počeo Bruce Lee?

Kako je počeo Bruce Lee?

"Ispraznite svoj um, budite bez oblika, bezoblični - poput vode. Nakon toga stavite vodu u šalicu i ona postaje šalica, stavite je u bocu i ona postaje boca, stavite je u čajnik i ona postaje čajnik. Voda može teći ili može razbijati. Budi voda prijatelju." - Bruce Lee

Bruce Lee rođen je u satu zmaja (između 6 i 8 sati prijepodne) i u godini zmaja 27. Studenog 1940. godine u Jackson Street bolnici (San Francisco). Njegov otac bio je glumac u operi i u kantonskim filmovima pa je tako igrom slučaja Bruce rođen u Americi u vrijeme kada su njegovi roditelji bili na turneji s kineskom operom. Upravo je ta slučajnost bila presudna u njegovu planetarnom usponu jer je omogućila Bruceu američko državljanstvo (na temelju rođenja).

Bruceovi roditelji dali su mu ime "Jun Fan". Po kineskom običaju prezime dolazi ispred imena pa tako Bruceovo puno ime glasi Lee Jun Fan. Pravo značenje imena Jun Fan također treba objasniti jer će ono pretkazati put novorođenom Leejevu sinu. JUN znači "poticati na aktivno stanje" ili "postati uspješan". Što se tiče imena FAN, ono je uzeto od kineskog naziva za Bruceov rodni San Francisco. Možda i najzanimljiviji dio oko njegova imena priča je vezana oko naziva Bruce. Legenda kaže da je Lee, došavši na prvi sad engleskog jezika, morao na ceduljicu napisati svoje englesko ime, a kako nije znao ni jedno drugo - prepisao je ime učenika do sebe.

Bruce se s tri mjeseca vratio s roditeljima natrag u Kinu gdje je živio do svoje 18. godine. Priče kažu da je bio krhak mladić sve do svoje 13. godine kada se prihvatio učenja Gung fua i započeo svoj životni put. (Bruce je "svoju" borilačku vještinu uvijek zvao Gung fu, iako je ona na zapadu poznatija po svojem mandarinskom imenu Kung fu.) Upoznao je majstora Gung fua Yipa Mana, koji ga je naučio Wing Chun tehnici. Lee je majstora Mana smatrao mudrim čovjekom kojeg je rado posjećivao godinama nakon toga. Man ga je naučio da poznavanje borilačkih vještina ne znači da je obvezan boriti se sa svakim tko ga uvrijedi.

 Za vrijeme studija u Hong Kongu njegova okretnost po kojoj je ubrzo postao poznat dolazi do izražaja. Pobijedio je na međuškolskom natjecanju u boksu, ali zanimljivije je to da je gipkost koju je dobio treninzima od njega napravila plesačku zvijezdu. Pobijedio je na Cha Cha prvenstvu Hong Konga 1958. godine, a u svoju bilježnicu zapisao je 108 različitih pokreta. Uz borilačke vještine i ples, Bruce je počeo glumiti u hongkoškim filmovima te je do svoje 18. godine nastupio u njih 20. Ljubav prema filmu najbolje je opisala njegova majka koja je rekla da ga je bilo nemoguće probuditi za školu, ali mu je bio potreban sam dodir po ramenu u pola noći i bio bi spreman za film.

Sa 18 godina Bruce odlazi u Ameriku gdje je nastavio svoje školovanje. Odlučan da poboljša svoj engleski, uči ga studiozno poput borilačke vještine i postiže izvrstan napredak za nekog tko je prvi kontakt sa jezikom imao u 12-toj godini. Ubrzo po dolasku pokreće školu Gung fua gdje upoznaje svoju buduću suprugu Lindu Emery. Nakon što je impresionirao okupljene na jednoj promociji borilačkih vještina, njegova snimka dolazi do poznatog filmskog producenta Williama Doziera koji mu je dodijelio ulogu u seriji "Zeleni stršljen". Tako je počela legendarna filmska karijera najvećeg borca svih vremena. Svima koji dvoje oko njegove veličine predlažemo kratak filmić nastao za vrijeme njegova gostovanja kod kineske stolnoteniske reprezentacije...

"Znanje vam daje moć, a karakter poštovanje" Bruce Lee

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (9 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Jestivo - nosivo
Pivski origami
Ciferšlus
Leteći (voden)konj
Malo pre-blizu
Bik koji sjedi
Ludomobil iz Japana
Voda prosvjetljenja
Madrac za mudrace
Kupiš i zbilja kul nosiš
Bacač gruda
Čiste bakterije
Na javnom mjestu?
Živite dugo i beričetno
Nuklearni lunapark

Gricni kategoriju