Gdje spavaju djeca?

Gdje spavaju djeca?

Američki novinar Chris Booth i fotograf James Mollison u dvije su godine proputovali svijet i napravili portrete djece iz različitih zemalja svijeta. Portretu svakog djeteta pridružili su i fotografiju njihove sobe te sve zajedno objavili u knjizi ''Where children sleep'' (''Gdje spavaju djeca'').

Fotografije prikazuju djecu iz SAD-a, Meksika, Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Izraela, Kenije, Senegala, Lesota, Nepala, Kine i Indije. Svaki su par fotografija popratili i kratkim tekstom koji sadrži ''životnu priču'' svakog djeteta. Osim dokumentarne, knjiga ima i edukativnu ulogu - upoznati djecu, a i odrasle, s uvjetima u kojima žive djeca širom svijeta.

Lamine (12) živi u Senegalu. Ide u seosku islamsku školu koju mogu pohađati samo dječaci. Sobu dijeli s nekoliko drugih dječaka. Njihovi kreveti sastavljeni su od dasaka i cigle. Svako jutro u šest sati dječaci počinju raditi na školskoj farmi gdje uče kopati, orati zemlju uz pomoć magaraca i brati kukuruz. Poslijepodne se posvećuju učenju Kur'ana. U slobodno vrijeme Lamine voli igrati nogomet s prijateljima.

Tzvika (9) živi u zajednici od oko 36 000 ultra-ortodoksnih židova u izraelskom naselju Beitar Illit na Zapadnoj obali. Televizija i novine u naselju su zabranjeni. Svaka obitelj ima u prosjeku devetero djece, no Tzvika ima samo jednu sestru i dva brata s kojima dijeli sobu. Svako ga jutro u školu voze autom (vožnja traje otprilike 2 minute). U školi je sport zabranjen, a Tzvika svaki dan ide u knjižnicu i uživa u čitanju svetih knjiga. Omiljena mu je zabava igranje religioznih igrica na kompjuteru, a kad odraste želi biti rabin. Omiljena su mu hrana šnicle i pomfrit!

Jamie (9) živi s roditeljima i mlađim bratom i sestrom u ''penthouse'' stanu na 5. Aveniji u New Yorku. Ide u prestižnu školu i dobar je učenik. Također, trenira judo i bavi se plivanjem. Voli učiti o financijama, a kad odraste, želi biti odvjetnik kao njegov otac.

Indira (7) živi s roditeljima i bratom i sestrom u blizini Kathmandua u Nepalu. Kuća u kojoj žive ima samo jednu prostoriju u kojoj se na podu nalazi i samo jedan madrac na kojem djeca spavaju. Obitelj je vrlo siromašna i svi moraju raditi kako bi preživjeli pa tako Indira od svoje treće godine radi u lokalnom kamenolomu granita u kojem osim nje radi još oko 150 djece. Nakon šest sati rada, vraća se kući i pomaže majci u kućanskim poslovima. Do škole koju pohađa treba joj 30 minuta hoda. Kad odraste, želi biti plesačica.

Kaya (4) živi s roditeljima u malom stanu u Tokiju. Njezina soba puna je igračaka i odjeće. Sve haljine šije joj mama - ima 30 haljina i kaputa, 30 pari cipela i brojne perike, no u školi mora nositi školsku uniformu. Omiljena hrana su joj meso, krumpiri, jagode i breskve. Kad odraste, želi biti karikaturistica!

Douha (10) živi s roditeljima i jedanaestero braće u palestinskom izbjegličkom kampu u Hebronu. Sobu dijeli s petero sestara. Do škole joj treba 10 minuta hoda, a kad odraste, želi biti pedijatrica. Njezin brat Mohammed u samoubilačkom je napadu na Izraelce 1996. godine ubio 26 civila. Nakon toga izraelska je vojska uništila dom njezine obitelji. Na zidu u sobi Douha ima Mohammedov poster.

Jasmine (4) živi s roditeljima i troje braće u velikoj kući u Kentuckyju u SAD-u. Kuća se nalazi na selu i okružena je poljoprivrednim površinama. Jazzyna je soba prepuna lenti i kruna osvojenih na brojnim izborima ljepote. (A prisustvovala je više od stotinu njih!) Slobodno vrijeme ispunjeno joj je vježbanjem točaka za pozornicu s profesionalnim trenerom. Kad odraste, želi biti rock zvijezda!

Ovom dječaku, čije ime nije poznato, i njegovoj obitelji dom je madrac negdje u predgrađu Rima. Došli su iz Rumunjske, a novac za autobusne karte skupili su prošenjem po ulicama. Nakon dolaska u Rim kampirali su na privatnom posjedu s kojeg ih je izbacila policija. Nemaju nikakvih isprava zbog čega se ne mogu legalno zaposliti. Dječakovi roditelji peru prljava stakla automobila na raskrižjima. Nitko iz njegove obitelji nikada nije išao u školu.

Dong (9) živi s roditeljima, sestrom i djedom u pokrajini Yunnan u jugozapadnoj Kini. Sobu dijeli s roditeljima i sestrom. Obitelj posjeduje komad zemlje koji im je dovoljan za proizvodnju vlastite riže i šećerne trske. Dongu do škole treba 20 minuta hoda. Voli pisati i pjevati. Navečer obično piše zadaću i gleda televiziju. Kad odraste, želi biti policajac.

Roathy (8) živi u predgrađu Phnom Penha u Kambodži. Njegov se dom nalazi na ogromnom odlagalištu smeća, a krevet mu je napravljen od starih automobilskih guma! Na odlagalištu živi oko 5000 ljudi. Svakog jutra u šest sati, prije nego što krenu na posao (traženje limenki i plastičnih boca koje prodaju tvrtkama za reciklažu otpada), Roathy i stotine ostale djece iz ''susjedstva'' tuširaju se u lokalnom dobrotvornom društvu. Doručak im je obično i jedini obrok!

Thais (11) živi s roditeljima i sestrom u stanu na trećem katu jedne zgrade u Rio de Janeiru. Sobu dijeli sa sestrom. Žive u ''Božjem gradu'' (''Cidade de Deus''), kvartu poznatom po okršajima bandi i konzumaciji droge. Nakon što je 2002. godine o kvartu snimljen istoimeni film, situacija se navodno poboljšala. Omiljeni pjevač joj je Felipe Dylon, a kad odraste, želi biti manekenka.

Nantio (15) je članica plemena Rendille u sjevernoj Keniji. Ima dva brata i dvije sestre. Žive u niskom šatoru napravljenom od životinjske kože i plastike. U sredini šatora nalazi se ložište oko kojeg spava cijela obitelj. Nantio je zadužena za brigu o kozama, nabavu drva za vatru i donošenje vode. Nekoliko godina pohađala je seosku školu, no odlučila je prekinuti školovanje. Nada se da će je neki plemenski moran (ratnik) izabrati za ženu. Trenutno ima dečka - nije neuobičajeno da prije braka članice plemena imaju nekoliko veza. Međutim, prije braka mora obaviti obrezivanje.

Joey (11) živi u Kentuckyju, SAD, s roditeljima i starijom sestrom. Redovito prati oca u lov. Ima dvije sačmarice i samostrel, a prvog jelena ulovio je sa 7 godina. Za vrijeme sljedeće sezone lova želi koristiti samostrel, budući da su mu sačmarice dosadile! Voli život na otvorenom i nada se da će se i u budućnosti baviti lovom. U njegovoj se obitelji uvijek priprema i jede meso životinja koje ulove, a Joey smatra da životinje ne bi trebale biti ubijane zbog ''sporta''. Kad nije u lovu, Joey ide u školu te u slobodno vrijeme gleda televiziju u društvu svog kućnog ljubimca bradatog zmaja Lily!

Osim o knjizi ''Where children sleep'' na našim stranicama također možete pročitati članak o sličnom projektu, koji prikazuje prehranu diljem svijeta. Razlike među društvima u svijetu se nas zapanjile i ne možemo se otarasiti pitanja koje nam šeta po glavama! Gdje spavaju i što jedu prosječna hrvatska djeca, odnosno obitelji?

______________________________________________________________________________________________________

Sviđa Vam se? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (20 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Briješ! (najskuplji brijaći aparat na svijetu)
Gamerski duh živi vječno
Malo Sunce
Mad Max iz Rusije
Gdje nas put nanese
Majmun radi što majmun vidi
WC dizajn
Prozirne fore
Slatke životinje
Sim-tam
Zar i od plastičnih vojnika?
Stvar je u zglobu
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Dosta je straha od gripe!
Čistoća je pola zdravlja - evo druge polovice

Gricni kategoriju