Gdje spavaju djeca?

Gdje spavaju djeca?

Američki novinar Chris Booth i fotograf James Mollison u dvije su godine proputovali svijet i napravili portrete djece iz različitih zemalja svijeta. Portretu svakog djeteta pridružili su i fotografiju njihove sobe te sve zajedno objavili u knjizi ''Where children sleep'' (''Gdje spavaju djeca'').

Fotografije prikazuju djecu iz SAD-a, Meksika, Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Izraela, Kenije, Senegala, Lesota, Nepala, Kine i Indije. Svaki su par fotografija popratili i kratkim tekstom koji sadrži ''životnu priču'' svakog djeteta. Osim dokumentarne, knjiga ima i edukativnu ulogu - upoznati djecu, a i odrasle, s uvjetima u kojima žive djeca širom svijeta.

Lamine (12) živi u Senegalu. Ide u seosku islamsku školu koju mogu pohađati samo dječaci. Sobu dijeli s nekoliko drugih dječaka. Njihovi kreveti sastavljeni su od dasaka i cigle. Svako jutro u šest sati dječaci počinju raditi na školskoj farmi gdje uče kopati, orati zemlju uz pomoć magaraca i brati kukuruz. Poslijepodne se posvećuju učenju Kur'ana. U slobodno vrijeme Lamine voli igrati nogomet s prijateljima.

Tzvika (9) živi u zajednici od oko 36 000 ultra-ortodoksnih židova u izraelskom naselju Beitar Illit na Zapadnoj obali. Televizija i novine u naselju su zabranjeni. Svaka obitelj ima u prosjeku devetero djece, no Tzvika ima samo jednu sestru i dva brata s kojima dijeli sobu. Svako ga jutro u školu voze autom (vožnja traje otprilike 2 minute). U školi je sport zabranjen, a Tzvika svaki dan ide u knjižnicu i uživa u čitanju svetih knjiga. Omiljena mu je zabava igranje religioznih igrica na kompjuteru, a kad odraste želi biti rabin. Omiljena su mu hrana šnicle i pomfrit!

Jamie (9) živi s roditeljima i mlađim bratom i sestrom u ''penthouse'' stanu na 5. Aveniji u New Yorku. Ide u prestižnu školu i dobar je učenik. Također, trenira judo i bavi se plivanjem. Voli učiti o financijama, a kad odraste, želi biti odvjetnik kao njegov otac.

Indira (7) živi s roditeljima i bratom i sestrom u blizini Kathmandua u Nepalu. Kuća u kojoj žive ima samo jednu prostoriju u kojoj se na podu nalazi i samo jedan madrac na kojem djeca spavaju. Obitelj je vrlo siromašna i svi moraju raditi kako bi preživjeli pa tako Indira od svoje treće godine radi u lokalnom kamenolomu granita u kojem osim nje radi još oko 150 djece. Nakon šest sati rada, vraća se kući i pomaže majci u kućanskim poslovima. Do škole koju pohađa treba joj 30 minuta hoda. Kad odraste, želi biti plesačica.

Kaya (4) živi s roditeljima u malom stanu u Tokiju. Njezina soba puna je igračaka i odjeće. Sve haljine šije joj mama - ima 30 haljina i kaputa, 30 pari cipela i brojne perike, no u školi mora nositi školsku uniformu. Omiljena hrana su joj meso, krumpiri, jagode i breskve. Kad odraste, želi biti karikaturistica!

Douha (10) živi s roditeljima i jedanaestero braće u palestinskom izbjegličkom kampu u Hebronu. Sobu dijeli s petero sestara. Do škole joj treba 10 minuta hoda, a kad odraste, želi biti pedijatrica. Njezin brat Mohammed u samoubilačkom je napadu na Izraelce 1996. godine ubio 26 civila. Nakon toga izraelska je vojska uništila dom njezine obitelji. Na zidu u sobi Douha ima Mohammedov poster.

Jasmine (4) živi s roditeljima i troje braće u velikoj kući u Kentuckyju u SAD-u. Kuća se nalazi na selu i okružena je poljoprivrednim površinama. Jazzyna je soba prepuna lenti i kruna osvojenih na brojnim izborima ljepote. (A prisustvovala je više od stotinu njih!) Slobodno vrijeme ispunjeno joj je vježbanjem točaka za pozornicu s profesionalnim trenerom. Kad odraste, želi biti rock zvijezda!

Ovom dječaku, čije ime nije poznato, i njegovoj obitelji dom je madrac negdje u predgrađu Rima. Došli su iz Rumunjske, a novac za autobusne karte skupili su prošenjem po ulicama. Nakon dolaska u Rim kampirali su na privatnom posjedu s kojeg ih je izbacila policija. Nemaju nikakvih isprava zbog čega se ne mogu legalno zaposliti. Dječakovi roditelji peru prljava stakla automobila na raskrižjima. Nitko iz njegove obitelji nikada nije išao u školu.

Dong (9) živi s roditeljima, sestrom i djedom u pokrajini Yunnan u jugozapadnoj Kini. Sobu dijeli s roditeljima i sestrom. Obitelj posjeduje komad zemlje koji im je dovoljan za proizvodnju vlastite riže i šećerne trske. Dongu do škole treba 20 minuta hoda. Voli pisati i pjevati. Navečer obično piše zadaću i gleda televiziju. Kad odraste, želi biti policajac.

Roathy (8) živi u predgrađu Phnom Penha u Kambodži. Njegov se dom nalazi na ogromnom odlagalištu smeća, a krevet mu je napravljen od starih automobilskih guma! Na odlagalištu živi oko 5000 ljudi. Svakog jutra u šest sati, prije nego što krenu na posao (traženje limenki i plastičnih boca koje prodaju tvrtkama za reciklažu otpada), Roathy i stotine ostale djece iz ''susjedstva'' tuširaju se u lokalnom dobrotvornom društvu. Doručak im je obično i jedini obrok!

Thais (11) živi s roditeljima i sestrom u stanu na trećem katu jedne zgrade u Rio de Janeiru. Sobu dijeli sa sestrom. Žive u ''Božjem gradu'' (''Cidade de Deus''), kvartu poznatom po okršajima bandi i konzumaciji droge. Nakon što je 2002. godine o kvartu snimljen istoimeni film, situacija se navodno poboljšala. Omiljeni pjevač joj je Felipe Dylon, a kad odraste, želi biti manekenka.

Nantio (15) je članica plemena Rendille u sjevernoj Keniji. Ima dva brata i dvije sestre. Žive u niskom šatoru napravljenom od životinjske kože i plastike. U sredini šatora nalazi se ložište oko kojeg spava cijela obitelj. Nantio je zadužena za brigu o kozama, nabavu drva za vatru i donošenje vode. Nekoliko godina pohađala je seosku školu, no odlučila je prekinuti školovanje. Nada se da će je neki plemenski moran (ratnik) izabrati za ženu. Trenutno ima dečka - nije neuobičajeno da prije braka članice plemena imaju nekoliko veza. Međutim, prije braka mora obaviti obrezivanje.

Joey (11) živi u Kentuckyju, SAD, s roditeljima i starijom sestrom. Redovito prati oca u lov. Ima dvije sačmarice i samostrel, a prvog jelena ulovio je sa 7 godina. Za vrijeme sljedeće sezone lova želi koristiti samostrel, budući da su mu sačmarice dosadile! Voli život na otvorenom i nada se da će se i u budućnosti baviti lovom. U njegovoj se obitelji uvijek priprema i jede meso životinja koje ulove, a Joey smatra da životinje ne bi trebale biti ubijane zbog ''sporta''. Kad nije u lovu, Joey ide u školu te u slobodno vrijeme gleda televiziju u društvu svog kućnog ljubimca bradatog zmaja Lily!

Osim o knjizi ''Where children sleep'' na našim stranicama također možete pročitati članak o sličnom projektu, koji prikazuje prehranu diljem svijeta. Razlike među društvima u svijetu se nas zapanjile i ne možemo se otarasiti pitanja koje nam šeta po glavama! Gdje spavaju i što jedu prosječna hrvatska djeca, odnosno obitelji?

______________________________________________________________________________________________________

Sviđa Vam se? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (20 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

The "THE END"
Lisica oko vrata bez pucnjave
Skromna djevojka
Pekač za mini pite!
Daske za izložbu
Šiljiš, piljiš!
Novinski izvanzemaljac
Duhovi napadaju TV
Riba u ledu
Mobilni leptirić
Rubikova kocka
Čistoća je pola zdravlja - evo druge polovice
Hod po žici
ROBot (čovjekov najbolji prijatelj)
Karta gravitacije

Gricni kategoriju