Formula za Coca-Colu

Formula za Coca-Colu

Najčuvanija tajna novije povijesti oko koje se vrte milijunski iznosi (bolje zvuči nego milijardski) i koja unatoč pokušajima kopiranja ostaje svjetski misterij.


Nije nikakvo iznenađenje da jedna od najprofitabilnijih kompanija ikad čuva svoju formulu kao Prosinečki loptu. I pored stotine imitatora, Coca-Cola još uvijek dominira u prodajnoj utrci tih pića boje karamele. Ali nema li ta slatka vodica samo četiri sastojka? Mineralna voda, visoko fruktozni kukuruzni sirup, kofein i smeđu boju broj 4?! Nisu baš sastojci od kojih bi nam trebali podivljati osjetilni pupoljci. Ipak, potpuna formula je toliko snažno zaštićena da se kompanija povukla s milijardskog (opet ta riječ) indijskog tržišta 1970. godine. Razlog leži u indijskim zakonima koji nalažu prilaganje liste svih sastojaka ukoliko se želi ući na njihovo tržište.

Jedna od situacija u kojoj je formula bila u najvećoj opasnosti odvijala se nakon razvoda braka jednog od vlasnika Coca-Cole. Njegova je bivša supruga zahtijevala zapise njegovog djeda kao dio brakorazvodne nagodbe. Kompanija se uplela u razvod i "urazumila'' gospođu. (Sredstva nam nisu poznata pa vam scenarij ostavljamo mašti na volju.)

Ako je formula toliko dobro čuvana, tko onda zna upute za taj "magični" napitak? Samo dva Colina direktora znaju prave omjere. Urbana legenda kaže da svaki zna samo pola, ali  taj dio zasigurno više nije aktualan. Orginalna formula nalazi se u zaštićenom sefu SunTrust Banke u Atlanti. Kako bi osigurali lojalnost SunTrusta, Cola im je dala 48,3 milijuna dionica, a direktori iz obje kompanije sjede u upravnim odborima. Kompanijina pravila oko tajnosti formule protežu se u rasponu od bedastog (kažu da se dva direktora koja su znala formulu nikada nisu vozila u istom zrakoplovu) do potpuno paranoidno - bizarnog (nitko nije smio vidjeti formulu bez prisutstva Boga i Elvisa).

O snazi Coca-Cole najbolje govori podatak da se dio okusa istoimenog napitka dobija iz biljke koke; iste one od koje se radi kokain. Poradi očitih sigurnosnih razloga (koji bi nastali kada bi se koka slobodno uvozila u Ameriku) samo jedna kompanija ima dozvolu vlade za uvoz te "vesele" biljke. Naravno, riječ je o Coca-Coli. Tako da ako bi netko i uspio provaliti u banku i uzeti formulu, imao bi manjih problema kod nabave sastojaka (barem u Americi).

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (11 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Bojanke za (veliku) djecu
On je 1 svi ostali 0
Slika sa zvukom
Time to get Funkis
URiCCa
Novi stari automobili
Žabac ljepši od princa
Ludomobil iz Japana
Mozak ko orah
Bljuć bljuć
Vanpansionska ponuda - 6. dio
Kavica, ou-jeeea!
Znakovni jezik
To the Batmobile
Bat(man)ova nastamba

Gricni kategoriju