Do Rima bez žurbe

Do Rima bez žurbe

''Ideja da pješačim do Rima pala mi je na pamet tijekom prošlogodišnjeg desetodnevnog pješačenja po Istri. Tada sam imao u planu do Rima ići biciklom, a potom pješice prema Jeruzalemu. Međutim, kako sam se jedva dovukao do Učke, shvatio sam koliko je Jeruzalem zapravo daleko. Tad sam odlučio realnije postaviti svoje ciljeve i krenuti pješice do Rima.''

Tim riječima ukratko je opisao ideju vodilju i početak jednog zanimljivog poduhvata mladi umaški planinar, Goran Blažević (29) koji se nakon višemjesečnih fizičkih priprema 28. rujna uputio u tisuću kilometara udaljen Vječni grad!
Spremanje

Uz Jeruzalem i Santiago de Compostela u Španjolskoj, Rim po katoličanstvu spada u tri najbitnija hodočašća u svijetu, a hodanjem prema njemu Goran na neki način oživljava zaboravljeni dio prošlosti. Upravo hodanjem prema tamo dobiva priliku posjećivati crkve i spavati u njima što znatno smanjuje njegovu potrošnju na putu. Naime, redovito spava u prostorijama lokalnih župa kroz koje prolazi ili po skrovitim samostanima.  Tvrdi kako je na ovaj put krenuo sam jer još uvijek nije pronašao idealnog partnera za pješačenje, onog koji bi mogao pratiti njegov tempo, nekog s kim bi bio dovoljno blizak da podijeli to iskustvo, izuzetno zahtjevno kako fizički tako i psihički.
Pauza

Ruta kojom hoda podijeljena je u nekoliko dijelova. Nakon Slovenije, slijedi dionica Trst – Venezia, dva otoka, Lido i Pellestrina, pa sve do gradića Chioggia odakle kreće najopasniji dio puta - prometna cesta koja vodi do grada Ravenna. Nakon grada Forli započinje 300 kilometara dug hodočasnički put Camino di Assisi koji prolazi kroz šume dviju pokrajina, Toscana i Umbria, a koji je možda i najljepši dio puta. Nakon Assisija preostaje još svega 200 kilometara do Rima.
Na odlasku iz Venecije

Hranu uglavnom sprema sam na kraju dana, no ponekad ga i domaćini koji ga ugoste pozovu na večeru. S ljudima koje je dosad susreo po putu nije doživio nikakva neugodna iskustva, štoviše, redom su ga pozivali u svoje domove na okrjepu. Najveći problem na putu, kako je i bilo za očekivati, predstavljaju žuljevi, bolna točka svakom hodaču. Goran priznaje kako mu je prvih nekoliko dana izlazio čak po jedan dnevno! No, jedan od savjeta prijatelja i kolega hodača koji mu je dosad bio od najveće pomoći bio je onaj da prije spavanja na žuljeve stavi svježi krumpir. Kako mu je to uistinu pomoglo da ih se riješi, tu je metodu prakticirao svaki dan.

Kao i svako putovanje do sada, Goran i ovo financira sam na što je naročito ponosan. Odlučio je ne tražiti nikakve sponzore budući da, osim što nema nekih većih troškova, ne želi u ovim kriznim vremenima cijediti ionako tanke džepove firmi i poreznih obveznika.

Goran planinari od svoje dvadesete godine i dosad je prošao sve hrvatske planine osim Papuka i Biokova. Najduže hodanje prije ovog bilo je ono po Španjolskoj 2010. godine kada je u društvu nekolicine prijatelja prešao 880 kilometara dug hodočasnički put Camino de Santiago koji započinje u francuskim Pirinejima i završava na atlantskoj obali španjolske pokrajine Galicije, a prati stope Sv. Jakova. Krajem prošle godine, pak, prehodao je oko 200 km dug planinarski put koji prelazi preko Istre i njenih najviši vrhova, Istarski planinarski put. Iste se godine uputio biciklom od Umaga do Dubrovnika s dvojicom prijatelja. Čitavo je putovanje trajalo deset dana, od čega im je do Dubrovnika trebalo osam. Prvo takvo putovanje odradio je već s 19 godina kad je vozio od Zagreba do Umaga. Putovanje do Dubrovnika značajno je i po tome što je tada nastala ideja za udrugu Piano tj. udrugu koja bi promovirala sporo kretanje kao stil života. Cilj udruge je popularizirati putovanja pješice i biciklom. Nakon svega što je ovaj mladi pustolov doživio nema sumnje u to da će udruga nuditi zanimljive i raznolike projekte!
Medvjedi
Bicikliranje

Pozivamo vas da i Vi postanete dio Goranove priče! Putem Facebooka zaželite sretan put i pružite podršku junaku naše priče, a on će vam uzvratiti inspirativnim dnevnikom putovanja, fotografijama i sličnim zanimljivostima koje je doživio na putovanju!
Goran Blažević - Do Rima bez žurbe

______________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (9 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Svaka ptica svome jatu leti
Miris je i dalje nebitan, ali boja nije!
Vjeveračka!
Privlačenje pogleda
Bicikl kamper
Poznata njuška?
Nadnaravni samuraj
Meka i paperjasta
Pucketavo pakiranje zabave
Tko ti je ona?
Magnet za ključeve
mmmmmghglmmm
Informatičar svjetskog kalibra
Je li na Južnom polu sve naopako?
35 u 2

Gricni kategoriju