Daj zamisli!

Daj zamisli!

Kažu da je dobro biti pozitivan. To se ne odnosi na bolesti, ali na sve oblike misli, primisli i doživljaja u punom smislu da!

Što biste rekli da Vam netko jedan dan pokuca na vrata (poput inkasatora) i pokaže službenu ispravu, jer eto, baš je došao izmjeriti vrstu i način na koji mislite? Bili ste upozoreni da treba misliti pozitivno i u kriznim vremenima, a pogotovo da sve viđeno doživite na lijep način. "Molim vas, sjednite i stavite ovaj skener na lubanju gospođo" - hladno će prozboriti službenik tog trena u fiktivnoj budućnosti. Savjet vrijedan pamćenja je - ostanite cool. Zašto vas uopće plašimo ovim crnim natruhama budućnosti? Pa zato što su istraživači UC Berkeleya nadomak ostvarenja koje omogućuje takav razvoj događaja. Ne sumnjamo da je cijelo istraživanje usmjereno u pozitivnom smjeru, ali tako je i g. Nobel mislio prilikom registracije svog patenta. Što oni petljaju? Smišljaju upotrebljiv uređaj koji bi obavljao funkcionalnu magnetsku rezonancu slike (ili slično, oni to zovu functional magnetic resonance imaging, skraćeno - fMRI) pomoću računalnih modela kako bi mogli bilježiti o čemu ljudi razmišljaju. Dobar scenarij za film, loš za svakodnevnicu!

Koje je vaše mišljenje?

A sada prednosti: istraživači navode da bi se tehnika mogla koristiti za pristup mislima kod pacijenata u komi ili za bilježenje onoga što nitko ne može vidjeti - poput naših snova i sjećanja. No bez brige, još ne morate otići do susjeda Zdravka i reći mu da je ona bušilica koju traži na "trajnoj posudbi" kod Vas jer ova tehnologija, barem za sada, može samo rekonstruirati dijelove isječaka filmova koji su ispitanicima puštani. Uh, to je bilo blizu...

Lijevo - na ekranu / Desno - na ekranu skenera

Lijevo - na ekranu / Desno - na ekranu skenera

 

Sve u svemu, vrlo impresivna stvar već i sada u povojima, a što će biti sutra reći će nam interventna ekipa Državnog zavoda za mjerenje javnog mišljenja.

Valjda neće doći do ovoga

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4 (4 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Najbolji sirevi i salama u gradu
Šljiva-rozo rižino vino za Valentinovo
Oprez, pas lojtraš!
Ponavljati kao papiga
Yeah, baby, yeah
Šal na 25 načina
Idealno skuhan čaj
Prijenosna sauna
Ferrari 612 GTO iz Berlina
Gricni dosadu
Slika sa zvukom
Svi žele biti generali poslije bitke
Pas uzvraća udarac
Ako niste u stanju reći šefu ne
Epic fail

Gricni kategoriju