Daj ohladi

Daj ohladi

Kao da kroz kristalnu kuglu vidimo dva okorjela''bikera'' u razgovoru prije ''đira'': ''Nema šanse da ju nosim kao ni bilo koju drugu, al' samo ju šutneš i odma' počne hladit pivu!''. Gatanje na stranu, kaciga glavu čuva, a samo-ohlađujuća i mozak (od trajnih posljedica). Svi koji vole kočiti čelom umjesto kočnicom ići će u bolnicu hladne glave.

Radikalna primjena pameti od strane entuzijasta Julliana Preston-Powersa mogla bi sačuvati živote onih koji žele nastaviti razmišljati svojom glavom. Jullian, taj pametni dečko iz Brightona, svoj 'heureka-momenat' doživio je tijekom pretrpljene ozljede na košarkaškom igralištu.

Nakon dvije godine tehnološkog razvoja inicijalne ideje, kaciga pod imenom ThermaHelm spremna je za police.

Kaciga sadrži dva paketića s tekućinom koji su ušiveni u podstavu i aktiviraju se nakon udara. U jednom paketiću je voda, a u drugome amonijev nitrat koji kada se pomiješaju stvaraju kemijsku reakciju koja rezultira stvaranjem niske temperature. Ova reakcija traje do 45 minuta, stabilizirajući mozak ozlijeđenoga, odnosno povećavajući šanse za preživljavanje. Bazni model kacige koštati će oko 3000Kn, a napredniji model koji bi trebao sadržavati i video kameru, bluetooth i GPS oko 5000Kn.

Inovator smatra da bi primjena njegove kacige mogla spasiti tisuće života svake godine te je već krenuo u razmatranje novih mogućih primjena svoje ideje. U skorijoj budućnosti očekuje se primjena i na kacigama za vojne svrhe.

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (6 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Sjedni u zvrk
Igra boje i zvuka
Guacamole umak koji će vas oboriti s nogu
Pikulanje ili špekulanje?
Rossijev ŠezdesetŠest
Tko je zapravo Bob Dylan?
Slatka umjetnost
Kreativna vaza
Gricni pakiranja
Lijek za depresiju!
Vjeverolucijski proces
A koja si ti?
Gospodin piksel
1,2,3,4 Izgubljeni! Ima nas još...
Majmunska posla

Gricni kategoriju