Cvrčkolada

Cvrčkolada

Cvrčci, skakavci, tj. da budemo potpuno općeniti - "bube", mogu prouzročiti nesanicu, ali i pojesti usjeve. Kako bi bilo da se za promjenu mi zasladimo njima?

Osim opcije da ih ostavite da cvrče na čvoru crne smrče postoji ona druga, radikalnija, koja sugerira da ih konzumiramo, a cvrčati možemo i sami. Nakon uspješne kampanje prikupljanja sredstava i širenja ideje proteinsko-energetske štangice na bazi cvrčaka, Chapul je ponosno obznanio kako su prvi proizveli ovakvu vrstu delicije za sve uzraste. Ljetni cvrčci poznati su svirci i na našoj obali, ali nikada nam nije palo na pamet uvrstiti ih u gastronomsku ponudu ili ih ušutkati i upakirati za ishranu sportaša. Šteta. Barem tako tvrdi "čovjek s planom" Pat Crowley. Naime, on tvrdi da su cvrčke konzumirali još i stari Azteci. Osim toga, nema straha da će vam ticalo ili nožica zapeti među zubima, jer ovi su cvrčci pečeni i mljeveni u brašno prije miješanja s maslacem od kikirikija, orašastim plodovima, suncokretovim sjemenkama sjemenkama, datuljama, čokoladom i sl.

Ne bojte se niti da su cvrčci prikupljeni pri brzini od 130km/h ili više na autocestama blizu Colorada. Ne, vjetrobranska stakla i brisači nemaju ništa s proizvodnjom ovog nadolazećeg proteinskog hita. Gospodin Pat smatra kako je konzumacija insekata vrlo dobar način očuvanja usjeva i bez primjene konvencionalnih zaštitnih sredstava (čitaj: insekticida). Dodatno u prilog ekološkoj strani priče ide i činjenica da insekti pretvaraju travne smjese u proteine i do 10 puta učinkovitije od stoke. Cvrčak ispod peke? Ne još, ali postepenom senzibilizacijom stanovništva po pitanju konzumacije ove energetski visokovrijedne namirnice možda će se nešto i popraviti u ekološkom smislu i to bez uvođenja novih kemikalija u okoliš. Da ne ostane sve na ekološkim benefitima, evo zanimljivog gastro-podatka - cvrčci su bogati proteinima, željezom i kalcijem i k tome sadrže vrlo malo masti i kolesterola!

______________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Muzejski spust
Priprema, pozor...
Od starog Mide sin
Napadni ritam
Igračke za čudake
Strujići
Brkata šalica
Hotel gdje ljubav cvjeta
Legenda na kotačima
Grimizni svodovi
Sol i papar u srcu
Nevidljivi kotač!
Nitko nije otok
Umorni od sna
Naočale za auto

Gricni kategoriju