Bugatti podmornica

Bugatti podmornica

''Godina proizvodnje - 1925. Zaron - preko 70 godina. Prvi vlasnik; full oprema; boja - bila plava. Hitno.'' Tako nekako glasio bi oglas.

Malo smo lažirali naslov, ne radi se o podmornici, nego o rjetkom primjerku Bugatti turinga iz 1925. godine. Kao što je to čest slučaj s rabljenim vozilima i njemu bi koja kap WD40 dobro došla, a i o lakiranju bi trebalo razmisliti. Opet, s druge strane, ako uzmemo u obzir činjenicu da je bio na dnu jezera preko 70 godina, još je i u dobrom stanju. Procjenjuje se da bi na aukciji mogao postići otprilike 800,000Kn.

Ako se pitate kako je završio na dnu tog jezera u Švicarskoj, odgovor je čudniji nego se da zamisliti. Naime, kažu da ga je gnjevni/revni porezni službenik gurnuo u jezero jer ga je vlasnik ostavio u Švicarskoj neplativši uvoznu carinu. S obzirom da je vrijednost vozila bila manja od potraživane vrijednosti, carinik ga je bio dužan uništiti - tako da ga je odlučio gurnuti u jezero Maggiore.

Automobil je ponovno otkriven 1967. kada je znatiželjni ronioc Ugo Pillon odlučio saznati da li priča ''drži vodu''. Prilikom zarona pronašao je Bugatti kako leži na boku, otprilike na 50 metara dubine. Nakon tog otkrića članovi lokalnog ronilačkog kluba redovito su ga posjećivali. Na površinu su ga izvukli u srpnju prošle godine, kako bi prikupili novčana sredstva za borbu protiv nasilja. 


Nakon što je izvučen na površinu otkriveno je da još ima zraka u gumama, kao i originalne plave boje. Vjeruje se da se oko 20% automobila može spasiti, a kolekcionari i muzeji izrazito su zainteresirani za kupnju.

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.7 (14 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Nevidljivi kotač!
Ilustrirane knjige
Eko bomba
Dodge CULT
Zemlja divova
Zvuk stakla
Poljoprivredni tepih
Volite li crtane filmove?
Drugi rođendan Gricnija!
Duplu kratku krafnu molim
(M.A.R.S)
Stezanje remena
Šteta ju je bacit!
Mljac ili bljak?
Ich bin ein Berliner

Gricni kategoriju