Bicikl na pedale (puni baterije)

Bicikl na pedale (puni baterije)

Ok, ako su se Canonndale i Bosch dogovorili oko zajedničkog posla očito nije riječ o amaterskoj družini. Prije testiranja do buregdžinice u predgrađu i nazad bez pedaliranja nećemo vjerovati, ali to ne znači da bicikl nije dobar. Power to the people (i to baterijski power).

Uzelo je maha. Bicikli su OUT poput svježih šparoga s ljetne ponude finog restorana, ali bicikli s punjivim baterijama (zovimo ih hibridi, to je tako mondeno) su IN. Koka da. Na špicu inazad bez da zaznojiš "fešn" krpice. Osim ako to poželiš, naravno.

Imaju nešto što se zove 500 punjivih ciklusa, što bi trebalo označiti i broj odlazaka na kavicu bez rose na čelu. Uz 250W snage motora (pedala, ako baš hoćete) s 350W maksimalnog "šusa" iz 36V Li-Ion baterijskog sklopa, inžinjeri i tehničari su nas zadivili.

Sistem također objedinjuje i sustav HMI (Human-Machine Interface) za suradnju nosonje za volanom i računala. HMI prikazuje status baterije i omogućava korisniku da izabere među četiri funkcije: Eko (maksimalni radijus), Tour (standardna postavka), Sport (dinamička vožnja) i Brzina (maksimalno ludilo na 2 kotača). Ovisno o odabranom režimu vožnje, doseg ovog "bicikla" bi trebao iznositi između 35 i 80km/punjenju. Sustav naravno ima svoje karakterne mane, tako da oslobađa snagu samo prilikom pedaliranja te neće pripomoći kod brzina većih od 25 km/h (navodno bi ga brzine veće od toga svrstale među mopede).

Jedna od stvari koja čini Boschov sustav posebnim su tri senzora u motoru, koji nekoliko puta u sekundi mjere silu i frekvenciju pedaliranja, kao i trenutnu putnu brzinu. Kada HMI zaključi da podjednaka sila pedaliranja rezultira u manjoj brzini (poput situacije gdje vam vjetar puše u prsa ili se uspinjete uz brijeg), automatski se kompenzira nedostatak snage pomoću baterija.

Iako je sustav razvijen s Cannondaleom, trebao bi se pojaviti na raznim brendovima proizvođača bicikala i to s početkom sunčanih dana u proljeće 2011. godine. Da ne bude zabune - ovaj sustav će biti dostupan SAMO kao originalna oprema, a ne i kao sustav za nadogradnju postojećih "međunožnih gurala".

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.3 (6 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Nevidljivi kotač!
Sim-tam
Top 10 svjetskih drvoreda
A sve je pokrenuo Penkala!
Duhovi napadaju TV
Vatra i dim
Koliko otključaja na sat?
Dosta je straha od gripe!
Nestašna maca
Alma
Magnet vaza
LEDena janjetina
Laptop za borbu protiv ljubomornih i zavidnih
Bangalore
Konjska griva

Gricni kategoriju