Bez nabora u novčaniku

Bez nabora u novčaniku

Ova specifično lijepa jurilica jamči vam eksluzivna prava na poglede svih slučajnih prolaznika/ica. Da bi osigurali svoj komadić slave i automobilističke povijesti, sve što trebate uvježbati u sljedećih malo više od dva mjeseca je revolveraški brzo izvlačenje novčanika.

Ovaj bezvremenski lijep BMW 328 roadster napravljen je prije Drugog svjetskog rata. Model koji možete vidjeti na fotografijama Petera Raidera posljednja je inkarnacija legende. Radi se o jednom od najznačajnijih sportskih automobila iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata, točnije o  jedinstvenom BMW 328 Mille Miglia "Bügelfalte".

BMW 328 Mille Miglia "Bügelfalte"

Ovo je jedini specijalni roadster ikada izrađen u BMW-ovoj tvornici u Minhenu (na druga dva karoserija je postavljena u Milanu), a iza sebe ima brojne pobjede na utrkama (uključujući i onu u Mille Miglia klasi). Svojim uzorom na trkalištima postao je predložak za cijelu generaciju poslijeratnih sportskih automobila (njegov utjecaj se vidi čak i u legendarnom Jaguaru XK120 Roadster).

BMW je bio aktivno uključen u sportske utrke u predratnim godinama, gdje je imao zapažene uspjehe sa svojim, tehnički naprednim, modelom 328. Podvozje 85032 je proizvedeno u lipnju 1937. godine kao standardni automobil za eksperimentalni odjel BMW-a koji je vodio Rudolf Schleidner. Automobil je sudjelovao na utrci 24 sata Le Mansa 1937. godine sa poznatim britanskim vozačem toga vremena A.F.P. Faneom. Osim tog nastupa, iste godine nastupio je i na Tourist Trophy natjecanju s H.G. Dobbsom iza volana.

Sljedeće, 1938. godine 328-ica je učestvovala u Mille Miglia utrci, gdje je osvojila izvanrednu pobjedu u klasi 2.0 litrenih motora (također s Faneom kao vozačem te Williamom Jamesom kao suvozačem). Podvozje 85032 naknadno je osvojilo zlatnu medalju u “German Alpenfahrt” natjecanju (s vozačkom postavom Fritz Roth i "Blasi" Huber), kao i ukupnu pobjedu spomenutog  1,672 km dugog natjecanja.

Na jesen 1939. godine Podvozje 85032 je rastavljeno u trkaćem odjelu te je automobil ponovno izgrađen u potpuno novog otvorenog "streamlinera" izrazitih aerodinamičkih svojstava, namijenjenog za nastup na utrci Mille Miglia 1940. godine uz još dva tvornička "bolida". Prekrasna i potpuno jedinstvena karoserija dizajnirana od Wilhelma Kaisera dobila je nadimak "Büegelfalte" (Nabor) radi specifičnih nabora iznad blatobrana.

Osim ljepog i aerodinamičnog dizajna, autu je povećana snaga motora s dotadašnjih 80KS na 130KS. Paralelno s povećanjem snage, upotrebom aluminija i magnezija gdje god je to bilo moguće, ukupna težina automobila spuštena je na (i danas respektabilnih) 725kg.

Nakon rata ovaj BMW 328 roadster kao kompenzacija za ratne štete otišao je u SSSR i do nedavno je tamo skladišten. Još jedna trivija vezana za ovu 328-icu kaže da je po dolasku u SSSR predan Aritomu Ivanoviču Mikoyanu (glavnom kreatoru MiG aviona). Navodno je njegov sin (nazovimo ga Razmažnjikov) koristio ovu jurilicu za ispunjenje svih dječačkih snova te je brižni otac Aritom 1972. godine mjenjao krasnu 328-icu za malo manje krasnu Ladu g. Guida Adamsona. Stara poslovica ne griješi kad kaže: "Ko bi gori, sad je doli", zar ne? Sretni gospodin Adamson čuvao je bolid, pazio ga i mazio te je nakon pada "željezne zavjese" vraćen iz Rige u München. Tu je izložen u BMW-ovom tvorničkom muzeju.

Bez obzira na godinu proizvodnje automobil je u vrhunskom stanju. Za sve vas koji ste za ozbiljno shvatili vježbe s novčanikom stiže sretna vijest - 1. lipnja 2010. aukcijska kuća RM Auctions u Monaku će izložiti ovaj jedinstveni oldtimer na aukciji. Umjesto originala, BMW muzej će izložiti istovjetnu kopiju (i isplatiti 13. plaću), a original može biti na ponos vaše garaže, ukoliko vas ljubav prema Bayerische Motorenwerke proizvodima ponese da na aukciji dignete ruku u presudnom momentu.

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.9 (18 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Najbolji sirevi i salama u gradu
Tri minute
'Ko jači - taj tlači
Baš bi rado malo gricnuli!
Kockasti mozaik
Početak jednog divnog prijateljstva
Četkice sa stavom
Usne sa stavom
Mama, ja sam DJ Pac-ov!
Tihopiš
Epic fail
Ribarska noć za Guinnessa
Štednja vode
Ma naravno!
Tako to rade profesionalci!

Gricni kategoriju