Baterije vječnosti

Baterije vječnosti

Sam naslov je dovoljan za bombastičnu marketinšku kampanju nekog rumunjskog proizvođača, a ako baš i hoćete može i ovako: "Naše baterije nećete isprazniti prvih 60 godina upotrebe."

Što drugo reći za izum gospodina Karpena, osim da je genijalan. Toliko genijalan da ga nerijetko prozivaju zbog hoštapleraja i nadribaterijske prakse. O čemu je u stvari riječ? O baterijskom sustavu pod nazivom Karpenov kup koji je gospodin Nicolae zamislio 20-ih godina, a konstruirao 50-ih godina prošlog stoljeća. Kako je sam ustvrdio, zadovoljan obavljenim poslom - moje baterije radit će vječno! Skloni smo vjerovati da je nakon te izjave slijedio i zli smijeh tipa:"Buahahahha-ha!".

Preko 60 godina prošlo je od tog trenutka, a ovaj prašnjavi baterijski perpetuum mobile i dalje radi jednako dobro kao i prvoga dana. Svi bi znanstvenici od Temišvara do Bukurešta (a i šire) rekli: "Bravo kolega Karpen!", ali su svjesni da odmah nakon te izjave mogu poderati svoje uokvirene diplome, jer perpetuum mobile poput ovog Karponovog kupa ruši barem dva (od četiri) zakona termodinamike.

Nagriženi ljubomorom i skepsom voljeli bi ustvrditi da je riječ o prijevari. Je li uistinu tako ili uređaj pomoću svojih elektroda (jedna od zlata, a druga od platine) i elektrolita u vidu sumporne kiseline i dalje uspješno pokreće maleni motor kao i nekad - trenutno može potvrditi ili demantirati jedino upravitelj muzeja g. Nicolaea Diaconescua u čijem se uredu on trenutno nalazi...

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Pivo u prahu
Hladilica lubenica
Ne okreći se!
Špijunka po mjeri
Podvodni art eksponati
Majmun radi što majmun vidi
Jedna lasta ne čini proljeće
Vatri nema mjesta
Peseki z stilom
Ma daj odrasti
80 godina LEGO kockica
Izlegla se cipela!
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Ovce gospodari prstenova
Normalnofobijaaa

Gricni kategoriju