Ako izgleda dobro...

Ako izgleda dobro...

Svi smo se u djetinjstvu susreli s tvrdnjama odraslih da moramo jesti celer (ili neku drugu namirnicu koja nam je ostavila ožiljke na duši) jer je on dobar za naše obrve, nokte, kutnjake ili bilo što drugo što im je palo napamet...

I što smo mogli? Pojeli bismo taj odbojni celer, ričet, bob ili pak hladetinu jer nismo znali tajne zdravlja koje znamo danas. One su vrlo jednostavne, tvrde stručnjaci, a glase: "Ako izgleda dobro, mora da je dobro!" Naime, ako namirnica izgleda kao neki naš organ, onda postoji velika mogućnost da sadrži neka povoljna svojstva upravo za taj dio našeg organizma. Možda je najbolje da ove tvrdnje vizualno potkrijepimo... 

1. Mrkva: Oko


Prerežete li mrkvu, lako ćete uočiti da ovo povrće sliči upravo oku, a sitni detalji na mrkvi kao da su preslika naše zjenice i šarenice. Očito ima nešto u bakinim pričama o zeki koji odlično vidi jer stalno jede mrkvu, a znanstveno objašnjenje leži u činjenici da su mrkve pune vitaminima i antioksidansa kao što su beta-karoteni. "Oni snizuju mogućnost za makularnu degeneraciju, koja je vodeći uzrok slabljenja vida kod starijih osoba", kaže doktor Sasson Moulavi iz medicinskog centra Smart for Life Weight Management na Floridi.

2. Orah: Mozak

Orah svojim izgledom prepunim nabora, uistinu podsjeća na naš mozak. Toliko je sličan i zato što daje privid lijeve i desne hemisfere. Nije ni čudo da je nadimak dodijeljen orahu - Hrana za mozak! Visoke koncentracije omega 3 masnih kiselina u orahu pomažu funkcioniranju našeg mozga, a pošto svi volimo biti pametni, navalimo na grickanje!

3. Celer: Kosti

Prije nego što krenemo u nabrajanje kvaliteta celera, moramo napomenuti da je dio Gricnijeve redakcije uložio službeni prosvjed protiv uvrštavanja te zle biljke na ovaj popis (još jednom se vraćamo na očite ožiljke iz djetinjstva). Taj prosvjed nije shvaćen ozbiljno pogotovo zato što je celer vrhunska stvar za naše kosti. Celer je prepun silicija koji daje snagu našim kostima, a zanimljivo je i to da u našim kostima ima 23% natrija baš koliko ga ima i u celeru!

4. Avokado: Maternica

Žaruljasti izgled avokada podsjeća na maternicu i povoljan je upravo za reproduktivno zdravlje. Avokado je dobar izvor folne kiseline koja smanjuje rizik od cervikalne displazije, inače predkanceroznog stanja.

5. Školjke: Testisi

Istraživanja su dokazala da školjke, koje izgledaju poput testisa, imaju dobar utjecaj na muški spolni organ. Istraživanja iz Nizozemske pokazala su da kombinacija folne kiseline i cinka kojom školjke obiluju može imati iznimno pozitivan utjecaj na kvalitetu sjemena kod muškaraca.

6. Grejp: Dojke

Sličnost između agruma poput limuna i grejpa i dojki možda i nije samo slučajnost. Grejp je prepun supstance koja se zove limonoid, a koja dokazano zaustavlja razvoj raka u stanicama dojke. Razlog više da žeđ utažite iscjeđenim agrumima radije nego crnim i žutim umjetnim sokovima!

7. Rajčica: Srce

Presjek rajčice pokazat će nam višestruke komore, koje sliče na strukturu srca. Likopen iz ovog popularnog crvenog povrća zaslužan je za smanjenje rizika od bolesti srca kod muškaraca i žena koji rajčice redovito konzumiraju. Savjet doktora jest da se rajčica prelije maslinovim uljem jer njegova masnoća udesetostručuje pozitivne učinke likopena iz rajčice.

8. Crno vino: Krv

Crno vino je bogato antioksidansima i polifenolima uključujući i snažni resveratrol, a ujedno i izgleda poput krvi! Konzumacija crnog vina štiti vas od destruktivnih stvari u vašoj krvi poput LDL kolesterola koji uzrokuje bolesti srca. Crno vino također sadrži sastojak koji rijedi krv, a to pogoduje sprečavanju kapi i bolesti srca. Sve što treba znati jest to da je riječ o malim dnevnim količinama (cca 1 dl), a pretjerivanje u ''crnjaku'' ne naziva se  zaštita, već alkoholizam!

9. Đumbir: Želudac

Na našim prostorima nije rasprostranjena konzumacija slatkog đumbirovog soka, za razliku od zapadnih zemalja gdje je taj napitak poznat kao spas za bolni želudac. Na neki način đumbir i izgleda poput želuca, a doktor Moulavi tvrdi da je gingerol zaslužan za đumbirov okus svrstan na američku listu nutritivnih fitokemikalija kao preventiva mučnini i povraćanju.

10. Slatki krumpir: Gušterača

Duguljasta figura slatkog krumpira slična je gušterači čijem zdravom funkcioniranju može uvelike biti od koristi. Slatki krumpiri krcati su beta-karotenom - antioksidansom koji štiti tkivo u tijelu uključujući i gušteraču, od štete koja se povezuje s rakom ili starenjem.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.8 (24 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Gricni pakiranja
Blagdansko - bizarno!
Pali pilu!
Zamjena odjeće - prije i poslije
Pošalji vrt
Krvavi otisak
Strah od letenja
Šeširoljupci
Uljuljano popodne
U prvih 45 minuta 0 asistencija
Nanoputanci
Čokoladni radni dan
Albino Rhino
Post-blagdanski znojnici
Pomoć za iPhone

Gricni kategoriju