A sve je pokrenuo Penkala!

A sve je pokrenuo Penkala!

Kada i najveća internetska tražilica na svijetu - Google, obilježi nečiju godišnjicu rođenja, sa sigurnošću možemo ustvrditi da je taj svojim doprinosom ostavio trajni pečat u povijesti svijeta. Danas je upravo na taj način obilježena 141. godišnjica rođenja Slavoljuba Penkale!

Eduard Slavoljub Penkala rođeni Mađar, poljsko-nizozemskog podrijetla postao je naturalizirani Hrvat, te je živio radio i stvarao u Zagrebu! Njegov opus obuhvaća od 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike (zrakoplovstva) itd. Već 1903. godine patentira "Termofor" u Budimpešti, Beču i drugdje. Usporedno s time radi na izumima mehaničke olovke i nalivpera. Prvu mehaničku olovku na svijetu patentira 24. siječnja 1906. godine. Sljedeće godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom i to 31. svibnja 1907.
Google obilježio 141. godišnjicu rođenja Slavoljuba Penkale
Penkala
Danas vam u spomen na ovog velikog izumitelja predstavljamo Penkalu 2.0! Naziv je to koji nam se činio prigodnim za ovakvu nadogradnju na originalnu ideju. Plastični spremnici za tintu nisu nadopunjivi za razliku od njihovih (znatno skupljih) metalnih rođaka. Nakon što se potroše ove patrone se bacaju, a vijek trajanja im možete produžiti jedino da pišete kraće rečenice! Barem je tako bilo do sada, odnosno prije nego što su Koreanci Han Chi-hoon, Kim Yeon-soo, Park Byong-gon i Kim Sung-geun izumili spiralnu patronu! Kao što potonja slika prikazuje, stanu u obične kemijske olovka, a sadrže duplu količinu tinte! Osim što se kemijskom možete duže služiti, pridonosite i očuvanju okoliša jer upotrebom spiralne patrone smanjujete količinu plastičnog otpada. Sigurni smo da bi gospodin Penkala bio zadovoljan idejom!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Uljuljano popodne
Render workout
Radioteka
Barkod filmovi
Rashladi se hodajući
Mljac ili bljak?
Spasimo okoliš
Get Out
NE GRICNI molim lijepo
Pucketavo pakiranje zabave
Daj odčepi!
Mala crna haljina
PC dijagnostika
Svi sastojci zanimljive priče
Mušica zvana Mirko

Gricni kategoriju