A koja si ti?

A koja si ti?

Ima li bića u svemiru? Kako izgledaju? Jesu li slična bićima na zemlji? Ovo su neka od pitanja koje ljude muče već generacijama, a činjenica jest da još nismo do kraja istražili niti vlastiti planet...

U travnju ove godine izdano je izvješće Programa za okoliš Ujedinjenih Naroda o tome kako očuvati biološku raznolikost na Zemlji. Od 1970.godine životinjska populacija smanjila se za više od 30 posto, a broj jedinki nekih vrsta poput živih koralja pao je za zastrašujućih 40%. "Krajnji rok se približio, a uništavanje naših prirodnih bogatstava se ubrzava", rekao je glavni tajnik u svojem priopćenju. Najbolji način da se pokaže koliko malo znamo o svojoj planeti je ova lista od 10 najzanimljivijih životinja otkrivenih u 2009.godini. Valja napomenuti kako je u 2008. godini otkriveno čak 18,225 novih vrsta!

Ovo biće poznatije je pod nazivom Zeleni bombarder. Ima modificirane škrge koje mogu bacati svjetlosne "bombe" koje koristi kao obrambeni mehanizam.

Aiteng je morski puž koji jede insekte.

Dovoljno je reći da se zove psihodelična grdobina.

Drakula Minow ima zube poput vampira za borbu protiv drugih mužjaka, a jedini slični zubi mogu se naći kod slatkovodne porodice riba Cyprinidae.

Teško je pisati o Phallus Drewesli bez da se smijuljimo kao klinci iz vrtića pa nudimo video objašnjenje. (Čak su se i njegovom pronalazaču smijali na prezentaciji!)

Attenborough Pitcher možda izgleda bezazleno, ali vjerujte da je ova biljka došla ravno iz Male trgovine užasa. Veličine je nogometne lopte i hrani se uglavnom kukcima, ali je zabilježeno da klopne i kojeg štakca...

Gigantski sferični pauci poznati su po svojim ogromnim mrežama i po tome što su ženke i do 4 puta veće od mužjaka.

Omar Bandedova nožolika riba nam pokazuje koliko malo znamo o bioraznolikosti. Ova riba je poznata već 30 godina, a do sad je krivo nazivana (nitko nije primjetio da se radi o novoj vrsti).

Postoji 7,500 vrsta spužvi, ali ova je posebna jer oblikom podsjeća na nađene fosile iz doba dinosaura.

Za kraj smo ostavili jednu neistraženu biljku nađenu na Madagaskaru koja raste u gomolju. Ovaj vrlo čudni jam sadrži puno hranjivih sastojaka, a najbolje ga je servirati uz pečene šnicline! (Pravo lice Gricni tima dolazi do izražaja, biljka je tek otkrivena, a mi je već vidimo u umaku od senfa!)

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.9 (13 glasova)

Podijeli članak:

Gricni na brzaka

Šampon s efektom
Papica za prvake
Kockasti mozaik
Daj zamisli!
Prvo ojačati karakter
Trebaju li maškare biti pristojno odjevene?
Strujići
Ma, što trubiš?
Eskadrila espadrila
Jednostavna meksička piletina
Tko zna zašto?!
Daska Deluxe
Prvomajska parada
Zgodne koke
Ta divna fizika

Gricni kategoriju